Koliko litara destilirane vode treba dodati u 1 L litru vodene otopine dušične kiseline kojoj je pH = 1, za pripremu vodene otopine dušične kiseline kojoj je pH = 2? Ne znam kako da uradim ovaj zadatak. Navodno je odgovor 9. Buduci da se radi o destiliranoj vodi u kojoj je koncentracija oksonijevih i hidroksidnih iona jedanaka zar ph ne bi trebao biti stalan. Hvala unaprijed na odgovoru.

Ime i prezime: Petar petar99733@gmail.com

 


pH je negativni dekadski logaritam aktiviteta vodikovih iona u otopini, što praktično često ispadne negativnim logaritmom koncentracije, izražene u mol/L i lišene jedinice. Prema tome, promjena za jednu jedinicu znači deseterostruku promjenu koncentracije. Kako se radi o negativnom logaritmu, porast za jednu jedinicu znači da je koncentracija deset puta manja, dok bi pad za jednu jedinicu pH značio deset puta veću koncentraciju vodikovih iona.
Ako želiš da se koncentracija nečega deset puta smanji, možeš ili ukloniti devet desetina otopljene tvari, ili povećati volumen otopine deset puta. Ako si počeo od jedne litre i namjeravaš razrijediti otopinu, onda će konačni volumen biti deset litara, a razliku između jedne i deset litara (onih navodnih devet) treba uliti.

Što se tiče već prisutnih iona nastalih autoionizacijom vode, njihove koncentracije nipošto nisu fiksirane. Ono što jest stalno pri nekoj temperaturi umnožak je njihovih koncentracija i ta se vrijednost zove konstantom autoionizacije vode. Dodaš li vodi kiseline, povećat će se koncentracija vodikovih iona, a smanjiti koncentracija hidroksidnih, dok će dodatkom lužine biti obrnuto.
Tu vrijedi napomenuti da gornja veza pH i koncentracije kiseline vrijedi samo ako kiselina nije jako razrijeđena tj. ako koncentracija kiseline znatno nadilazi koncentraciju hidronâ i hidroksidnih aniona u neutralnoj otopini (10–7 mol/L). Kad se koncentracija kiseline (ili lužine) približi njihovim koncentracijama, gore spomenuta ravnoteža počinje bitno utjecati na to koliko će biti kojih iona. Zbog toga pH kiseline neće rasti u beskonačnost ako ju se razređuje, već će konvergirati u pH = 7. Isto vrijedi i za razređivanje lužina.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija