Što znače i zašto se pišu oznake kao što su S i N (npr S-anenozil, N-acetilcistein...). Kako se pišu u duhu hrvatskog kemijskig znakovlja, hvala.

Ime i prezime: Ariana Fučak ariana.fucak@outlook.com

 


U spomenuta dva primjera S i N su simboli kemijskih elemenata, i to u ulozi lokanata tj. oznaka koje govore gdje se na temeljnoj strukturi nalazi određeni supstituent. Prema tome, pišu se kosim velikim slovima. S-adenozil znači da je adenozilna skupina za ostatak molekule vezana preko sumporovog atoma (npr. tiolnoga u cisteinu ili tioeterskog u metioninu). Slično, N-acetil znači da je acetilna grupa na ostatak molekule, u ovom slučaju cisteina, vezana preko (aminskog) dušikovog atoma. Očito, samostalan simbol elementa, bez dodataka, može se koristiti jedino kad temeljna struktura sadrži samo jedan atom tog elementa dostupan za supstituciju. Ako ih je više, potrebne su dodatne oznake koje će reći na kojim se heteroatomima nalaze koji supstituenti.
Zanima li te podrobniji opis tih pravila, najbolje je zaviriti u tzv. Plavu knjigu (Nomenklatura organskih spojeva) koja sadrži detaljan opis IUPAC-ovih pravila za imenovanje organskih spojeva. Pored toga, skrenuo bih pozornost na ovaj i ovaj odgovor.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija