Kakav je općenito odnos između masenog udjela tvari u vodenoj otopini i gustoće otopine(ili konkretno za HCl(aq))i kako se može računski do njega doći?

Ime i prezime: Ivica Cvrtila ivica.cvrtila@zg.hinet.hr

 


Ivice, vrijedi kod HCl otopina i to je poznnato kao empirijsko pravilo (jer nema neku teorijsku podlogu, iskustveno je takvo).

Od vrijednosti gustoće odbiješ 1 i onda ostatak pomnožiš s dva i dobiješ maseni udio.

Pozdrav.

Odgovorio: Nenad Judaš   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 


Ovo što je kolega Judaš napisao je točno, no ja bih htio još nešto dodati.

Pretpostavimo da se volumen otapala ne mijenja prilikom otapanja (dakle, pretpostavimo da je volumen otopine dobivene otapanjem 150 g šećera u 1 dm3 vode jednak 1 dm3). Ta pretpostavka uglavnom vrijedi za otopine krutina u raznim otapalima, npr. za otopine anorganskih soli u vodi, otopine sumpora, joda ili naftalena u organskim otapalima i sl., uz uvjet da koncentracija otopljene tvari nije prevelika. Međutim, ta pretpostavka neće vrijediti za "otopine" tekućina u tekućinama (koje zapravo i nisu otopine nego smjese tekućina), kao niti otopine plinova u tekućinama (kao što je otopina klorovodika u vodi).

Uzevši u obzir tu pretpostavku, iz definicijskih formula za gustoću otopine i za maseni udio tvari u otopini, izjednačavanjem

Votopine = Votapala

računski možemo izvesti sljedeće:

Ako je poznat maseni udio tvari u otopini, w, tada možemo izračunati gustoću takve otopine pomoću formule

ρotopine = ρotapala / (1 - w).

Ako je pak poznata gustoća otopine, tada maseni udio otopljene tvari možemo izračunati pomoću formule

w = 1 - (ρotapala / ρotopine).

Ako se radi o vodenim otopinama, onda je, dakako,

ρotapala = 1 g cm-3.

Napominjem još jednom, ove formule ne vrijede u slučajevima kada volumen otopine nije jednak volumenu otapala. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija