Zašto se nekad piše L-karnitin, a nekad L-glutation? Koliko sam shvatila D i L oznake se pišu samo za aminokisleine ili se pak moraju pisati i za peptide i proteine? Je li ispravno unutar rečenice pisati malo l- i d- ili uvijek moraju oznake biti veliko L- i D, koji je ispravan način pa ako može Vaša pomoć, fala.

Ime i prezime: Maja Majstorić maja.majstoric@net.hr

 


Nisam siguran da sam prvo potpitanje u potpunosti razumio.

L-Karnitin i L-glutation su dvije različite tvari. L-Karnitin pišemo kada mislimo na L-karnitin, a L-glutation pišemo kada mislimo na L-glutation.

Ako je pitanje bilo zašto se nekad piše L-karnitin, a nekad samo karnitin, te zašto se nekad piše L-glutation, a nekad samo glutation, to je zato što se u slučaju prirodnih aminokiselina i prirodnih spojeva izvedenih iz aminokiselina podrazumijeva L-konfiguracija. To je, nadalje, slično kao što kada kažemo alkohol, najčešće podrazumijevamo da se radio o etilnom alkoholu, kada kažemo eter, podrazumijevamo da se misli na dietil-eter, a kada kažemo sol, podrazumijevamo kuhinjsku sol. No, da smo mislili na neki drugi alkohol, eter ili sol, tada bismo morali izrijekom naglasiti na koji alkohol, eter ili sol mislimo, pa bismo napisali npr. metanol, t-butil-metil-eter, kalijev nitrat i sl. Isto tako, da smo kojim slučajem mislili na D-karnitin, tada bismo oznaku D- svakako trebali napisati jer se ona u tom kontekstu ne podrazumijeva.

Oznake D- i L- su tzv. Fischerove konfiguracijske oznake. One se obično pišpu ispred imena jednostavnih šećera (monosaharida), aminokiselina i njihovih jednostavnih derivata, npr. aminošećera, deoksi-šećera, aminokiselinskih estera, N-aciliranih aminokiselina i sl.

Te se oznake obavezno pišu posebnim tipom slova, tzv. uspravnim malim verzalom (engl. roman small capital letter); to je slovo koje ima izgled velikog tiskanog slova, a veličinu malog slova, i te se oznake moraju pisati baš tako, bez obzira na to radi li se o oznaci ispred prve riječi u rečenici ili ispred riječi koja nije prva u rečenici. Kada bi netko umjesto D- napisao npr. d-, to bi imalo drugačije značenje; konkretno, oznake d- i l- su zastarjele oznake za smjer optičkog zakretanja. Upravo da bi se izbjegla zabuna između oznaka zakretanja d- i l- i Fischerovih oznaka D- i L-, danas se umjesto d- i l- piše (+)- i (−)-.

Nešto o tome pisao sam ovdje, a više o tome možeš pročitati na Wikipediji (traži naslove kao što su Fischer projection, Chirality, Dextrorotation and levorotation i sl.). Ako nešto nije jasno, slobodno se javi ponovno s konkrentijim pitanjem.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija