mogu li dobiti opis pokusa djelovanje kvašćevih gljivica uz šećer i vodu. Kad se rahla tvar na kvascu počela dizati nisam bila unutra i ne znam podržava li gorenje. I jer dovoljno 5 dana da šećer djelovanjem kvašćevih gljivica prijeđe u alkohol. molim vas help mi pokus je za ocjenu svaka informacija mi je sada korisna jer se nisam dovoljno pripremila za pokus HVALA!!!!!!!!

Ime i prezime: Anastazija Kovač atila.kovac@os.htnet.hr

 


U približno 50 mL mlačne vode razmuti komadić prezrele banane, dugačak oko 3 do 4 cm, tako da dobiješ kašu. U to dodaj oko 5 g pekarskog kvasca i sve dobro promiješaj. E sad, radiš li to u tikvici začepi ju gumenim čepom kroz koji prolazi staklena cjevčica (ili plastična) i onda probaj vrh cjevčice (gumeno crijevo...) saviti do druge posude u kojoj je vapnena voda (pokus možeš raditi i bez toga, ali onda nećeš dokazati da nastaje ugljikov(IV) oksid. Pribor ostavi na toplom mjestu (idealno na 27 °C), recimo negdje u kuhinji. Umjesto banane možeš uporabiti šećer ili med.

Već nakon pola sata primjetit ćeš da se smjesa počinje pjeniti, a ako otopinu pomirišeš osjetit ćeš karakterističan miris kakav se osjeća pri pripremanju kruha ili kolača.

Ostavi smjesu stajati na toplom dva do tri dana. Do tada će glavnina šećera biti prevedena u alkohol (etanol) - fermentacija. Tako dobivenu smjesu zovemo kom (isto dobiješ kad ostaviš šljive da prokipe i onda se iz toga destilira etanol - peče rakija).

Uporabiš li u pokusu šećer ili med onda će na kraju na dnu posude istaložiti kvasac, a iznad njega će biti bistra otopina. Uporabiš li bananu ili neko drugo voće na površini će se skupiti celulozni dijelovi voća, a na dnu kvaščeve gljivice.

Dekantiraj smjesu i/ili filtriraj po potrebi da dobiješ bistru otopinu i onda iz nje destiliraj alkohol.

Pozdrav.

Odgovorio: Nenad Judaš   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija