Pozdrav, Zanima me kako nastaje gorenje alkana, tj. vidim formulu u knjizi al ne znam kako znati sto nastaje spajanjem metana i kisika, i zasto ima dva atoma kisika?? CH4+2O2- CO2+2H2O Hvala

Ime i prezime: Tea Jadreb@gmail.com

 


Izraz "nastaje gorenje alkana" pomalo je neobičan. Gorenje je proces, a za procese obično velimo da počinju i prestaju, dok je nastajanje rezervirano za objekte i ideje.

Generalno, alkani i zrak termodinamički su nestabilniji sustav od ugljikovog dioksida, vode te komponenti zraka koje nisu reagirale s alkanom. Zbog toga miješanjem alkanâ i zraka nastaje mogućnost da oni reagiraju. No, ako ih pomiješamo i ostavimo, neće se dogoditi ništa, barem ne pri sobnoj temperaturi, budući da postoje visoke energijske barijere koje priječe reakciju. Zbog toga gorenje traži da se ispuni još jedan uvjet, a to je da se ili nekako snizi barijera, ili da se u smjesu uvede nešto što će pokrenuti reakciju. Prinošenje otvorenog plamena smjesi zrakâ i alkana znači da su sad tamo došle vrele čestice koje će dio te energije prenijeti i na molekule alkanâ i tako ih učiniti reaktivnijima. Reakcija alkanâ sa zrakom stvara još takvih čestica, koje ih onda stvaraju još više, tako da se reakcija lančano ubrzava. Ovisno o tomu kako smo točno zamiješali alkane i zrak te koliko čega imamo, ishod može biti plamen, ali i eksplozija. Omjer količina kisika i alkana također i utječe na to što će nastati. Dovoljno kisika znači da nastaju ugljikov dioksid i voda, a ako kisika nema dovoljno, može nastati svašta, ovisno o tomu koji alkan gori i koliko točno nedostaje kisika.

Što se tiče izjednačavanja jednadžbi, o tomu smo pisali dovoljno puta da sad jednostavno preporučamo pročitati starije odgovore na takva pitanja. Naći ćeš ih kreneš li odavde i klikaš na poveznice dokle god ih ima.

Za "dva atoma kisika" nisam siguran što ti točno predstavljaju. Ako misliš na dva atoma u molekuli kisika, to je jednostavno opažena stvarnost: atmosferski kisik građen je od dvoatomnih molekula. Manji dio kisika u atmosferi građen je od troatomnih molekula i taj se alotrop kisika zove ozon. On se uglavnom nalazi u višim slojevima atmosfere i igra dosta bitnu ulogu u zaštiti biosfere od UV-zraka. Razlozi zašto kisik tvori baš dvoatomne (ili troatomne) molekule nešto su složeniji, tako da o njima ne bih, osim ako se ne javiš baš s tim pitanjem.
Ako se kojim slučajem pitaš zašto su u onoj jednadžbi dvije molekule, a ne atomi kisika, odgovor će ti se sâm nametnuti jednom kad savladaš izjednačavanje jednadžbi.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija