Mozete li da mi opisete postupak dobijanja kristala, sto veceg, plavog kamena. Raspolozivo vrijeme rasta kristala je dva mjeseca.

Ime i prezime: Bojana Vidovic bojana.vidovic@gmail.com

 


Ako se "plavi kamen" odnosi na modru galicu, dva mjeseca dovoljna su za napraviti kristalčugu od par tona, pod uvjetom da imaš dovoljno modre galice, dovoljno vode i dovoljno veliki kazan u kojemu ćeš izvoditi kristalizaciju.

No, recimo da ti je cilj ipak nešto što se može držati u ruci i da krećeš s pozicije nekoga tko umjesto jednog lijepog kristala dobiva masu sljepljenih kristala. Glavni sastojak za pretvorbu polikristalnog kaosa u jedan jedini kristal zove se strpljenje. Drugi sastojak je upornost.
U principu, sve što trebaš je pripraviti zasićenu otopinu modre galice pri sobnoj temperaturi i u nju uroniti jedan kristal. Hlapljenjem vode smanjivat će se količina modre galice koja se može otopiti, a višak će kristalizirati, i to pravo na uronjeni kristal.
Nakon principa možemo o detaljima. Prvo, korisno je da stijenke posude u kojoj vršiš kristalizaciju budu namašćene ili barem lišene pukotina ili ogrebotina na kojima bi mogli rasti kristali. Također je korisno i da kristalić visi npr. na končiću, tako da može jednoliko rasti na sve strane. Osim to dvoje, jako se je korisno pozabaviti time da otopina bude profiltrirana, tako da se uklone sve krute čestice koje bi mogle pokrenuti rast drugih kristala, a k tomu i da bude pokrivena, da ne upada prašina koja također može napraviti rusvaj.
Ako ti se u nekom času bude žurilo, možeš pripraviti i vruću zasićenu otopinu modre galice. Njezinim hlađenjem doći će do prezasićenja bitno brže nego hlapljenjem, tako da će kristal rasti brže. No, tako se i brže mogu dogoditi havarije tj. rast drugih kristala na površini prvoga. Hlađenje je, da dodam, uputno usporiti tako da vruću otopinu s uronjenim kristalom staviš npr. u kutiju od stiropora.
I da, kristal koji ćeš uroniti u (pre)zasićenu otopinu možeš dobiti tako da na brzinu pripraviš vruću zasićenu otopinu i onda ju ostaviš da se hladi, s uronjenim končićem. Na njemu će narasti hrpica kristalâ, od kojih si onda lako možeš otrgnuti nekoliko kandidata za rast.

Ovo su nekakvi osnovni savjeti koji mi po času padaju na pamet. Glavni posao je pokušati i, kad pokušaj propadne, opet pokušati, i tako dok ne uspije. Još poneku informaciju možeš vidjeti ovdje, ovdje i ovdje, a vjerojatno će se u arhivi naći još savjetâ o tomu kako dobiti lijepe kristale.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija