Pozdrav, zanima me kako dobiti pH vrijednost puferske otopine koja se sastoji od 3 različite soli; NaH2PO4,Na2HPO4 i Na3PO4. Tražio sam po internetu, ali nisam mogao naći sličan primjer. Npr. postavljeno je da je množina: n(NaH2PO4)=0.5mol, n(Na2HPO4)=0.4mol i n(Na3PO4)=0.5mol u vodenoj otopini 1 litre, koliki će biti pH nakon uspostavljanja ravnoteže. pKa1 = 2.15 pKa2 = 7.20 pKa3 = 12.32

Ime i prezime: Luka Nikić lnikic@pbf.hr

 


Prvo i najvažnije što treba znati o tzv. trokomponentnim puferima je da se obično čuvaju na policama gdje su i nevidljivi ružičasti jednorozi, paštete od jetija, planinske spužve, naranče na navijanje i drugi slični predmeti.

Otopiš li, naime, spomenute tri soli u zadanom omjeru u vodi, natrijev će fosfat reagirati s natrijevim dihidrogenfosfatom i dati natrijev hidrogenfosfat. Ta otopina uopće neće biti pufer, ali njezin se pH može izračunati, o čemu sam pisao ovdje, s tim da nije zgorega ni pogledati ovo. Za neke druge omjere može se dogoditi da će fosfat ili dihidrogenfosfat biti u suvišku i onda će ipak nastati pufer. Njegov ćeš pH izračunati iz koncentracija hidrogenfosfatnih i fosfatnih ili dihidrogenfosfatnih aniona, koristeći se Henderson-Hasselbachovom jednadžbom.

Usput budi rečeno, moram priznati da sam prije nekoliko godina i sâm radio na nečem sličnom. Konkretno, ja i još dva istraživača spravili smo pufer koji može "raditi" na dva različita područja pH. Trebao nam je, naime, jer smo istraživali sustave koji različito funkcioniraju u kiselom i lužnatom mediju. Ne sjećam se više što smo točno zamiješali, ali princip je zapravo trivijalan: uzmeš dva pufera i pomiješaš ih. Za aktivaciju "kiselog" pufera dodaš par kapi koncentrirane kiseline, a za aktivaciju "lužnatog" pufera dodaš par kapi koncentrirane lužine. Pritom se, naravno, drugi pufer isključi tj. ili kompletno protonira, ili kompletno deprotonira. Fosfatni pufer je savršeno primjenjiv za takvu svrhu. Mislim da je glavni razlog zašto ga nismo koristili bilo to što su nam drugi spojevi iz njega taložili.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija