Koliki je maseni udio vode u jabuci, puzu, lubrnici i gljivama

Ime i prezime: zara stanisic

 


Dok se na vijestima spominje zima:
kiša, hladnoća, možda i snijeg,
E-škola svoj razlog za radost ima
jer pitanje ovo Vesnin je stijeg.

O moćnom predznaku ovdje se radi,
goni hladnoću taj ognjeni zmaj.
Od udjelâ vode sunce se mladi,
rastjerava zimu, nosi joj kraj.

Dakle, stigao je i taj dan. Početkom svake godine počnu se, naime, pojavljivati pitanja o masenim udjelima vode u nekoliko različitih živih bića ili namirnica. Kako nemamo uvijek vremena šetati prirodom i pratiti je li već počelo cvasti proljetno cvijeće, odlučili smo pitanja te vrste proglasiti vjesnicima proljeća. Pogledaš li npr. ovdje ili upišeš u tražilicu "udio vode", naći ćeš poveći broj pitanjâ vrlo sličnih svojemu. Većina njih navodit će te na druga slična pitanja, ali neka će sadržavati i pokoju korisnu informaciju.
Najvažnija od njih je to da svrha tog pitanja uopće nije da ti napišeš točan odgovor, već da ga tražiš i u tom traženju nešto naučiš. Ako nemaš baš nikakve inspiracije, možeš pokušati s enciklopedijama, a ako ti se ne da ni listati (ili klikati, ako ćeš pretraživati Wikipediju), onda možeš jednostavno pitati Google "water content in apple" ili u čemu već tražiš udio vode. A jednom kad nađeš te brojke, možeš se pozabaviti i pitanjem zašto se udjeli vode u različitim organizmima ili organima razlikuju.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija