S obzirom da i etanol (CH3-CH2-OH) i šećer (saharoza) sadrže hidroksilnu (-OH) skupinu spojenu na atom ugljika bez rezonancijske stabilnosti o kojoj je bilo rasprave ovdje:

http://eskola.chem.pmf.hr/odgovori/odgovor.php3?sif=17990

za pretpostaviti je da je utjecaj na vodljivost otopine i djelovaje bioreceptora sličan.
Kako objasniti da etalon "peče" za ranu, a šečer ne peče?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


Pretpostavka ti je vrlo, vrlo hrabra, pogotovo po pitanju bioreceptorâ. Oni su naime, često toliko specifični da će razlika od jednog jedinog atoma biti dovoljna da jednu molekulu prepoznaju, a drugu ne. Etanol i saharoza se poklapaju samo u dva atoma, dok su oblikom, veličinom, pa i polarnošću posve različiti. Objašnjenje se prema tome ima tražiti u onim situacijama kad se ponašaju slično, a ne različito.

Ako im utjecaj na vodljivost (vodene) otopine i jest sličan (što ne znam), rekao bih da to ima veze s time da se radi o nedisocijabilnim molekulama koje remete strukturu vode.

Što se peckanja ranâ tiče, skrušeno ću priznati da si nikad nisam šećerio rane, tako da ne znam kako na njih djeluje šećer. Međutim, uzmemo li u obzir da sol djeluje tako da brzo podiže osmotski tlak, rekao bih da ni sa šećerom nije bitno drugačije. S obzirom na narav eksperimenta, nisam siguran želim li ga ikomu preporučati.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija