|
|
Dobar dan. Imao bih par pitanja vezanih uz folate koje ne mogu naći u knjigama odgovore jer se valjda pretpostavlja da to svi znaju:
1. Da li se folati pojavljuju u hrani i u monoglutmatnoj formi, kojoj hrani?
2. Folate koje proizvodi crijevna mikrobiota jesu isključivo monoglutamatna forma ili i njih tijelo mora hidrolizirati na monoglutamate da bi se iskoristili?
3. Da li su folati kao koenzimi jedino aktivni u poliglutamatnoj formi ili kao koenzimi djeluju i kao monoglutamati?
4. Postoji li prirodni oblik folne kiseline i je li ona onda poliglutamatna ili mono jer folna kisleina kao ona je monoglutamatna forma, ali oksidacijom može navodno nekad nastati?
Mnogo Vam hvala. Lijepi pozdrav i ugodni blagdani.
|
Ime i prezime:
Robi Erdovski
robi.erdovski@gmail.com
|
|
|
Ako nisam što preskočio, ovo je osmo pitanje o metabolizmu folatâ. To je ujedno i zadnje pitanje, odnosno set pitanja na koja ću odgovoriti. Za sva buduća imam jedan divan citat iz jedne divne bajke koju bi svi morali pročitati barem triput u životu:
Ništa na to ne reče mu riba,
Samo repom udari po vodi
I zaroni u dubinu mora.
Dugo starac odgovor je ček’o,
Al’ ga jadan dočekao nije,
Pa se svojoj povratio baki.
1. Ovaj izvor veli da u kruhu i mesu možemo naći monoglutamate, a u voću poliglutamate. Ovaj pak izvor kaže da će svi folati u hrani biti poliglutamati. Moguće je stvar u tomu da termička obrada među ostalim vodi i nastanku monoglutamatâ.
2. Ovaj rad veli da crijevna flora u principu proizvodi poliglutamirane folate.
3. Enzimski aktivan oblik folata je poliglutamat.
4. Folna se kiselina u prirodi nalazi u obliku raznih derivata. Nema smisla uzeti neki od njih pa ga nazvati prirodnim. Svi su oni prirodni.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|