Poštovani, interesuje me sljedeće. Da li se slijepa proba, kao i uzorci, zagrijava na 95 stupnjeva Celzijusa u toku 30 minuta, prilikom određivanja malondialdehida (MDA) u ulju? Naime, i u slijepoj probi koja ne sadrži MDA, kao i u uzorcima dolazi do pojave ružičaste boje tokom kuhanja. Ružičasta boja nastaje kao rezultat stvaranja adukta MDA-TBA. Pozdrav.

Ime i prezime: Marko Kojic dradradradra@outlook.com

 


Ovo se pitanje može i mora uputiti osobi koja vam drži nastavu, odnosno vodi vježbe.

Moj bi odgovor, kao nekoga tko analizu malondialdehida nije nikad radio, bio da se slijepa proba od stvarnog uzorka mora razlikovati samo po tomu što je u njoj. Dakle, treba napraviti sve isto.
Ružičasta boja može dolaziti od nečega drugoga, a možda je i netko nešto zeznuo sa slijepom probom, ili nije dobro isprao aparaturu. Ako pokus ne ide kako je predviđeno, treba ga ponoviti. Ako je neočekivani rezultat reproducibilan, onda treba provjeriti sve što se koristilo, dakle svaki reagens, uzorak i komad aparature.
Kad kažem da treba provjeriti sve, onda stvarno mislim sve. Primjerice, prije petnaestak godina u jednoj novozelandskoj srednjoj školi učenici su se mučili s najobičnijim testom za vitamin C, koji nikako nisu uspijevali dokazati u GSK-ovom soku Ribeni, koji se naširoko reklamirao kao nešto puno vitamina C. Kako se na kraju ispostavilo, problem nije bio niti u učenicima, niti u testovima, niti u aparaturi, već u tomu što u soku uopće nije bilo vitamina C. Naime, proizvođač je, prosto rečeno, varao kupce, prodajući im zašećerenu i obojanu vodu s tragovima voća koje je bilo naslikano na tetrapaku.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija