1. Poštovani je li onda naziv tetrahidrofolat označuje disocirani oblik 5,6,7,8-tetrahidropteroilmonoglutaminske kiseline, ali isto tako taj naziv znači i dosocirani oblik 5-metiltetrahidropteroilmonoglutaminske kisleine, ali također i 5-formiltetrahidropteroilmonoglutaminske kisleine, isto i 5,10-metilentetrahidropteroilmonoglutaminske kisleine itd.). Na koji se to oblik točno odnosi? 2. Je li se svi folati u stanicama tankog crijeva moraju pretvoriti u 5-metiltetrahidropteroilmonoglutamat da bi se isti morao nakon ulaska pretvoriti u 5,6,7,8-tetrahidropteroilmonoglutamat da bi mogli opet postati poliglutamati. Onda se i ostali oblici pretvore u 5,6,7,8-tetrahidropteroilmonoglutamat da bi mogli završiti u procesu poliglutamacije, mnogo vam hvala.

Ime i prezime: Jurica Domić jurica.domic@gmail.com

 


Značenje nekog izraza dijelom određuje sâm taj izraz, a dijelom kontekst u kojemu se nalazi. Dok je to u "običnom" jeziku naširoko poznato (npr. značenja riječî poput kocke, kvake ili sna), stručna terminologija također nije lišena višeznačnostî, pa makar te višeznačnosti bile uže. Primjerice, izraz "acetati" može označavati acetatne anione, soli octene kiseline ili pak njezine estere. Slično, minerali će u nutricionizmu označavati anorganske tvari relevantne za funkcioniranje organizma, dok će u mineralogiji označavati čiste tvari koje nalazimo u prirodi, tipično kao krutine abiogenog porijekla.
Dakle, izraz tetrahidrofolat u užem je smislu anion tetrahidrofolne (5,6,7,8-tetrahidropteroilglutaminske) kiseline, a u širem će označavati sve derivate tetrahidrofolne kiseline u kojima je pteroinska jezgra u istom oksidacijskom stanju, dakle i 5-metilirani, 5-formilirani i 5,10-metilenirani derivat te kiseline, kao i pripadne anione. Izraz "folati" pak može označavati samo anione folne kiseline, zatim ukupnu folnu kiselinu u nekoj otopini (dakle i neutralne molekule i anione), a konačno i sve derivate folne kiseline tj. i folnu i dihidrofolnu i tetrahidrofolnu kiselinu te 5-metilni i ostale derivate tetrahidrofolne kiseline. Koje će točno od tih značenja biti aktualno, ovisi o (kon)tekstu. Do njega se dolazi čitanjem s razumijevanjem.

Crijevne resice apsorbiraju samo folate s jednom glutaminskom kiselinom, dok se ostali prvo moraju hidrolizirati. Taj možebit besmislen pristup metabolizma, da nešto prvo razgradi, a onda opet izgradi isto, dobiva svoj smisao kad se gleda na široj skali. Strogo selektivni pristup transmembranskih transportera, naime, s jedne strane znači malu uštedu na genskom materijalu, a s druge i bitnije osigurava da u organizam ne ulazi ništa nepoznato, nego samo dobro poznate i provjerene tvari, čime se bitno smanjuje šansa da organizam propadne.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija