Poštovani! Molim Vas da mi objasnite razliku između destilacije vodenom parom i vakuum destilacije! I jednom i drugom metodom snižava se vrelište tvari koju treba destilirati. U čemu je onda razlika i kada se koristi koja metoda? Zahvaljujem!

Ime i prezime: Antonio Boljkovac antonio.boljkovac@gmail.com

 


Destilaciji vodenom parom i vakuumskoj destilaciji zajedničko je da se objema metodama postiže sniženje vrelišta, odnosno prelazak kapljevine u paru pri nižoj temperaturi nego što je vrelište te kapljevine pri atmosferskom tlaku.

Destilacija vodenom parom zgodnija je za preliminarno odjeljivanje i koncentriranje na većoj skali, dok je vakuumska destilacija prikladnija za završno pročišćavanje manjih količina tvari.

Kod destilacije vodenom parom u nekim će slučajevima doći do stvaranja heterogene azeotropne smjese s minimumom vrelišta između vode i kapljevine koju želimo destilacijom pročistiti, pa će to još dodatno sniziti vrelište smjese, a to je upravo ono što želimo, pa ćemo u takvim slučajevima prednost dati toj metodi.

S druge strane, vakuumsku ćemo destilaciju odabrati u slučajevima kada kapljevina koju želimo pročistiti ne smije doći u dodir s vodom jer s njom kemijski reagira i prelazi u neku drugu tvar, pa nam destilacija vodenom parom otpada kao opcija.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija