|
|
Poštovani!
Molim Vas da mi objasnite razliku između destilacije vodenom parom i vakuum destilacije! I jednom i drugom metodom snižava se vrelište tvari koju treba destilirati. U čemu je onda razlika i kada se koristi koja metoda?
Zahvaljujem!
|
Ime i prezime:
Antonio Boljkovac
antonio.boljkovac@gmail.com
|
|
|
Destilaciji vodenom parom i vakuumskoj destilaciji zajedničko je da se objema metodama postiže sniženje vrelišta, odnosno prelazak kapljevine u paru pri nižoj temperaturi nego što je vrelište te kapljevine pri atmosferskom tlaku.
Destilacija vodenom parom zgodnija je za preliminarno odjeljivanje i koncentriranje na većoj skali, dok je vakuumska destilacija prikladnija za završno pročišćavanje manjih količina tvari.
Kod destilacije vodenom parom u nekim će slučajevima doći do stvaranja heterogene azeotropne smjese s minimumom vrelišta između vode i kapljevine koju želimo destilacijom pročistiti, pa će to još dodatno sniziti vrelište smjese, a to je upravo ono što želimo, pa ćemo u takvim slučajevima prednost dati toj metodi.
S druge strane, vakuumsku ćemo destilaciju odabrati u slučajevima kada kapljevina koju želimo pročistiti ne smije doći u dodir s vodom jer s njom kemijski reagira i prelazi u neku drugu tvar, pa nam destilacija vodenom parom otpada kao opcija.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|