Imam par pitanja i molio bih relativno brz odgovor na njih ako je moguće. 1. Zašto je sumporna kiselina uljasta tekućina visokog vrelišta? Koja su njezina tezista parcijalnih naboja? 2.Faznim dijagramom vode objasnite odnos vrelišta vode s promjenom vanjskog tlaka. 3.Imaju li krutine tlak para? Kakav je tlak para krutina u odnosu na tlak para tekućina? Koje krutine imaju visok tlak para? Na koji je način sublimacija povezana s time.Što je uzrok visokom tlaku para tih kurtina? 4. 3 čimbenika koji određuju agregacijsko stanje tvari. Obrazloži odgovor.

Ime i prezime: Ivan Debelec debelec.ivan@gmail.com

 


Ovo me puno previše podsjeća na nekakav loše skrpljen kontrolni pa ću radije dati upute, negoli direktne odgovore.

1. Sumporna kiselina ima visoku viskoznost i vrelište iz istog razloga zbog kojeg voda ima znatno više vrelište od metana. Konkretno se radi o vrsti međumolekulskih interakcija za koje su nužni vodikovi atomi vezani za elektronegativne atome.

2. Odnos tlaka vrelišta vode objašnjavaju znanstveni modeli, a ne dijagrami. Ako te muči kako očitavati s dijagrama, ponešto o tomu piše ovdje, a nije zgorega niti upisati "fazni" u tražilicu na E-školi.

3. U principu, svaka kondenzirana tvar ima tlak para, samo što je za mnoge od njih (npr. dijamant ili kvarc) on zanemariv pri sobnoj temperaturi. A kad i nije zanemariv, realno je da neće nadmašiti tlak para ikoje tekućine. Poznati izuzetak je jod, a tu su i led i kamfor, koji uredno sublimiraju, što će reći da mogu ispariti bez prelaska u tekuće stanje. Razlozi tomu da neke tvari lako sublimiraju malčice su kompleksniji od onoga što se može shvatiti na srednjoškolskoj razini. Generalno, stvar je u interakcijama koje im drže čestice na okupu. Ako njihova jakost drastično opadne kad se naruši kristalna struktura, onda možemo očekivati sublimaciju.

4. Agregacijsko stanje određuju temperatura i tlak. Mislim da bi ovdje trebalo obrazložiti pitanje, a ne odgovor.

Podzrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija