Jesu li opal, rubin, drago kamenje čvrste emulzije ili čvrsti sol? U knjizi sam našla jedno, na internetu drugo pa sad ne znam... Ako je lak za kosu aerosol u kojem je raspršena želatina, je li ta disperzna faza (želatina) u tekućem ili krutom stanju?

Ime i prezime: Magdalena Koprek magdalena.koprek@hi.t-com.hr

 


Opal je amorfni djelomično hidratirani silicijev dioksid, tako da se može svrstati u čiste tvari, konkretno u nestehiometrijske spojeve. Rubin je korund (kristalni aluminijev oksid) u kojemu su neki aluminijevi atomi (oko 1 %) zamijenjeni kromovima, tako da se može nazvati čvrstom otopinom. Da bi se neka smjesa mogla nazvati koloidnom (u što spadaju emulzije i solovi), morala bi pokazivati npr. Tyndallov efekt. Rubin tu sasvim sigurno ne spada (možda je netko zapravo mislio na rubinsko staklo), dok opalâ ima svakakvih, pa tako i onih mliječnih koji su po prirodi koloidi. Za takve bi se opale moglo reći da su čvrsti solovi jer su krute čestice raspršene u krutini (barem se meni čini slabo vjerojatnim da će u mliječnom opalu raspršena faza biti tekućina).

Suha želatina je amorfna krutina, ali ono što će se naći u spreju ne bi napravilo nikakve koristi za kosu kad bi bilo suho. Dakle, možemo zaključiti da baratamo s nečim (polu)tekućim. Želatina se u vodi ne otapa, već pravi sol ili gel (ovisno o tomu koliko je ima te o temperaturi i eventualno drugim prisutnim tvarima), tako da bi sprej bio koloidni sustav u kojemu je koloid raspršen u plinu. Srećom po nas, i tekuće i krute čestice (a onda valjda i one između) raspršene u plinu nazivlju se aerosolom, tako da nam konkretno agregacijsko stanje ovdje ne utječe na to kako ćemo imenovati sustav.

Uglavnom, moja bi preporuka bila da o ovomu pitaš i nastavnika kemije (makar i samo da vidiš kako razmišlja), dok bih autorima knjiga i nastavnicima preporučio da se drže onih primjera koji nisu ni pogrešni ni dvosmisleni. Drago kamenje je prilično raznoliko, tako da s njime treba biti i oprezan i precizan.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija