Molim da mi odgovorite na nekoliko pitanja. Zasto je amonijak baza,sta znaci kada je ph otopine neutralno tj. da li se mijenja boja lakmus papira, kakvi su to a i sta su reducirajuci seceri i sta znaci to kada je neka otopina koncentrovana.Unaprijed zahvalna...

Ime i prezime: Ivana Stojic gojko.stojic.@pincable.net

 


Krenimo redom.

1. Zašto je amonijak baza?

Amonijak (NH3) je baza zato što otapanjem u vodi povećava koncentraciju slobodnih OH--iona. On to čini tako što na sebe veže H+-ione dajući amonijev ion (NH4+), pa se ravnoteža disocijacije vode pomiče udesno kako bi se nadoknadio dio 'izgubljenih' iona. Pri tom osim H+-iona nastaju i OH--ioni i eto povećanja njihove koncentracije.

2. 'sta znaci kada je ph otopine neutralno tj. da li se mijenja boja lakmus papira'

Pitanje je malo nespretno postavljeno. Neutralna je ona otopina u kojoj su koncentracije (zapravo aktiviteti) H+ i OH--iona jednaki. Tada je pH = 7. Lakmus-papir neće promijeniti boju u neutralnoj otopini.

3. 'kakvi su to a i sta su reducirajuci seceri?'

Reducirajući šećeri su, kao što im ime govori, šećeri koji mogu reducirati druge tvari, npr. ione bakra(I) u elementarni bakar. Pojednostavljeno rečeno, šećeri koji sadrže slobodnu aldehidnu skupinu (-COH) su reducirajući (aldoze, npr. fruktoza), dok ostali šećeri nisu reducirajući.

4. 'sta znaci to kada je neka otopina koncentrovana'?

Konentrirana otopina je otopina čija je koncentracija bliska koncentraciji zasićene otopine. Suprotan pojam od koncentrirana je razrijeđena. Zasićena otopina neke tvari je otopina u kojoj je otopljeno toliko mnogo te tvari da se više od toga ne može otopiti (pri zadanoj temperaturi). Evo primjera: uzmi pola čaše obične vode, i stavi u nju malo obične kuhinjske soli (natrijevog klorida). Miješaj dok se sol ne otopi. Tako ćeš dobiti razrijeđenu otopinu. Zatim dodaj još jednu žlicu, pa opet miješaj dok se ne otopi, pa još jednu žlicu, promiješaj i to tako ponavljaj nekoliko puta. Otopina postupno postaje koncentrirana. U jednom trenutku ćeš primijetiti da se više od dodane količine ne može otopiti u toj otopini. Tada si dobila zasićenu otopinu kuhinjske soli u vodi.

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija