Poštovani, Molim Vas za objašnjenje oko sljedećeg kod dobivanja plinova: 1. Koja je svrha korištenja rupičaste epruvete u odnosu na običnu epruvetu (recimo kod dobivanja etina i vodika) Zbog čega se uopće ponekad preferira takva vrsta epruvete? 2. Nigdje nisam pronašla odgovor zašto se kod dobivanja etena koristi pijesak (reakcijom alkohola i konc. H2SO4)? Malo sam istraživala, pronašla sam različite varijante odgovora no i dalje ne mogu sa sigurnošću tvrditi koji je pravi razlog. Negdje piše da ima ulogu katalizatora, a negdje zato što pijesak sprečava naglo vrenje. Ako je ovo drugo točno da li se mogu koristiti kamenčići za vrenje? U udžbenicima uglavnom ne piše koja je svrha pijeska, već samo da se dodaje. Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru. S poštovanjem!

Ime i prezime: Mirjana Vrdoljak

 


Ako epruveta negdje ima rupice, one očito služe tomu da bi kroz njih nešto prošlo. Nisam još čuo da bi netko s takvom epruvetom pravio neki plin (za demonstracijske pokuse obično se na otvor epruvete u kojoj se razvija plin natakne čep s cjevčicom, a za sintetske potrebe postoji Kippov aparat), ali jesam da se u rupičastu epruvetu ubaci komadić natrija i onda sve skupa uroni u klor, gdje natrij lijepo izgori. U slučaju koji sam spomenuo rupice se nalaze na dnu epruvete, tako da klor ima lagan pristup natriju. Ne isključujem mogućnost da bi netko rupice napravio na nekom drugom mjestu, ali svejedno ne vidim neke osobite koristi od njih kod razvijanja etina ili vodika.

Što se pijeska tiče, pogledao sam malo u stare udžbenike organske kemije koje imam doma i u jednom sam našao proceduru po kojoj se u smjesu etanola i sumporne kiseline stavi pijesak, dok u drugom nisam. Otprije već znam da pijesak nije apsolutno nužan, tako da me ne čudi puno što ga u jednom od propisâ nema. Pijesak će svakako ujednačiti vrenje, a vjerojatno će površina njegovih zrnaca katalizirati dehidrataciju etanola, ali pokus bi išao i bez toga. Pitanje je samo kako želimo urediti pokus.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija