Dobar dan,molim vas da mi danas objasnite i rijesite ove zadatke jer mi je sutra ispit.Znaci ovako:a)U nizu navedenih oksida poredaj ih od manje prema vise kiselom:Mn2O7,Mn2O3,MnO,MnO2 b)N2O,NO,NO2,N2O3 od vise prema manje kiselom Kako to gledam i sto ako mi bude zadano od vise prema manje bazicnom?Kako se određuje koji je spoj vise kisel ili vise bazican?2.zad-Prikazi reakciju između natrijevog oksida i ugljikovog dioksida te reakciju kalcijevog oksida i somporovog(VI) oksida.Kakvi su polumjeri kationa a kakvi aniona?3.zad Veci radijus u paru N3minus/O2minus ima koji i zasto?Manji radijus u paru Kplus/Ca2plus ima koji i zasto?4.Kako glase potpune elektronske konfiguracije za Mg2plus,N3minus,Fe3plus,O2minus.5.zad Kemijskom jednadzbom dokazi da se sumporovodik ponasa kiselo u reakciji s vodom.6.zad Navedi vrste tvari kojima pripadaju dobri i slabi oksidansi te dobri i slabi reducensi 7.zad Cezijev florid formira kocku u kojoj su ioni cezija na kutovima stranica,a karakter kation anion se ocituje duz prostorne dijagonale.Duljina stranice je 412.3 pm.Izracunaj polumjer cezijeva kationa ako su kloridi polumjera 181 pm.Te mozete li mi objasniti pravilo pri elektrolizi vodenih otopina razlicitih metala elementarno se mogu dobiti samo oni metali koji imaju pozitivniji E standard,a nemetale s negativnom vrijednosti E standarda moze se dobiti elektrolizom talina njihovih kloridnih ili bromidnih soli?? Unaprijed zahvaljujem

Ime i prezime: Ivica B. ib358618@gmail.com

 


Prvo jedan mali podsjetnik. Dalje ću, sukladno tamo danim objašnjenjima biti sažet:


1. Za okside vrijedi pravilo da su to kiseliji što više kisika sadrže. Što je pak manje kisika, to će oksidi biti manje kiseli, odnosno više bazični. Hoćeš li koristiti izraz "kiseli" ili "bazični", ovisi o tomu s čime imaš posla. Za nemetale nema puno smisla govoriti o bazičnosti, dok za metale već ima, premda mnogi imaju i skroz pristojno kiselih oksida.
Spomenuto će se pravilo lijepo manifestirati na manganovim oksidima, dok je drugi dio zadatka sklopio netko tko ili ne zna kemiju, ili nema dobre namjere. Naime, od pet uobičajenih dušikovih oksida jedino dušikov(III) oksid i (u zadatku nespomenuti) dušikov(V) oksid lijepo se uklapaju u spomenuto pravilo. Dušikov(I), dušikov(II) i dušikov(IV) oksid ponašaju se takoreći drugačije.


2. Na2O + CO2 → Na2CO3

CaO + SO2 → CaSO3

Pogodi koliko mi je vremena trebalo da izjednačim ove dvije jednadžbe.

Što se radijusâ tiče, pitanje je nepotpuno. Nadam se, a i ti se nadaj, da će na ispitu biti nešto suvislije.


3. Upute za rješavanje ovakvih zadataka naći ćeš ako klikneš ovdje.


4. Među starijim odgovorima na pitanja o elektronskim konfiguracijama trebao bi naći i više nego dovoljno materijala za naučiti kako se to radi.


5. Dokazi se u kemiji vrše pokusom, a sumporovodik ne reagira s vodom. Da rješavam taj ispit, bio bih u gadnoj napasti da prekrižim pitanje. Tebe bi možda ipak zanimalo nešto ovakovo.


6. Jaki i slabi oksidansi, kao i jaki i slabi reducensi, mogu biti kemijski elementi, kemijski spojevi ili smjese. Odgovor koji sam dao točan je odgovor na pitanje kako je zadano. Naravno da mi je jasno što autor pitanja želi vidjeti kao odgovor. No, autoru pitanja trebalo bi biti jasno i kako se služiti hrvatskim jezikom. O tomu, da nije baš pošteno u jedno pitanje strpati većinu spojeva koji se spominju u nastavi kemije, da ne pričam.


7. I ovaj je zadatak polupismen. Kako rješavati zadatke tog tipa, možeš naći ako u tražilicu E-škole upišeš "dijagonal", "ćelij" ili "kubičn", a možeš pogledati i ovaj te ovaj zadatak.


Što se pravila tiče, nije nužno da soli budu bromidi ili kloridi (u nekim će slučajevima proći i taline oksidâ ili fluoridâ, kao i složenije smjese), a razlog zašto se metali negativnih elektrodnih redukcijskih potencijala ne mogu dobiti elektrolizom vodenih otopina njihovih soli ukratko je to što će se umjesto njih na katodi reducirati vodik. Kad bi se nekim čudom i reducirao metal, on bi se odmah našao u gadnoj nevolji jer metali s negativnim elektrodnim redukcijskim potencijalima u pravilu reagiraju s vodom.
No, stvari su u stvari nešto kompliciranije nego što sam ovdje opisao pa bih preporučio da, nađeš li vremena prije ispita, pogledaš i odgovore koji spominju prenapon.

Usput budi rečeno, problemu se može doskočiti npr. tako da se kao katoda uzme živa pa se metal dobiva kao amalgam, znatno otporniji na reakciju s vodom. Tako se primjerice može dobiti natrij bez zezanja s taljenjem. Doduše, natrij se iz amalgama najlakše dobije destilacijom, tako da je u biti tek jedna nevolja zamijenjena drugom.
No, stvari su u stvari nešto kompliciranije nego što sam ovdje opisao pa bih preporučio da, nađeš li vremena prije ispita, pogledaš i odgovore koji spominju prenapon.

Pozdrav,


Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija