Hvala na ranijim odgovorima! Imam komentar za pitanje:

http://eskola.chem.pmf.hr/odgovori/odgovor.php3?sif=18546

Nebi li prema tome i obojene boce trebalo skupljati odvojeno od prozirnih, s obzirom da se obojeno staklo radi dodatkom metalnih oksida?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


U Nizozemskoj se boce i skupljaju odvojeno. Imaš lijepo kontejnere na kojima piše "wit", "groen" i "bruin". Za druge države Zapada možeš provjeriti sâm, a što se tiče naše, izrazio bih određenu sumnju u opći smisao odvajanja otpada. Jasno, ako, kao ja, živiš na selu, onda ćeš odvajanjem i kompostiranjem svega biogenog smanjiti ukupnu količinu otpada i desetak puta, a ako imaš i veliku peć i manjak empatije prema susjedima, preostat će ti samo metali, staklo, keramika, baterije i elektronički otpad, dakle sirovine.

Nego, da se vratimo bocama. U golemoj veličini boca koje se koriste za živežne namirnice boja dolazi od željeza. Ako je željezo u oksidacijskom stanju II, boce su zelene, a ako je u oksidacijskom stanju III, boce su narančastosmeđe. U principu, miješanjem to troje dobiva se smjesa koja se uz dodatak željeza te oksidiranjem ili reduciranjem može prevesti bilo u zeleno, bilo u narančastosmeđe staklo. No, staklo se po boji ne mora sortirati samo na mjestu skupljanja otpada, nego se to dade izvesti i tamo gdje se reciklira. Uzme li se u obzir da ljudi često griješe, a u nekim državama i mentalitet zajednice, sortiranje na mjestu reciklaže može biti i bolji izbor.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija