Bok! Mozete mi objasniti kako se izjednacavaju jednadzbe reakcije dvostruke izmjene uz naznacivanje agregacijskih stanja. Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Sabina Vuradin sabinavuradin571@gmail.com

 


Reakcijama dvostruke izmjene nazivlju se kemijske promjene u kojima iz dvaju soli nastaju nove dvije, takve da se kation prve soli spari s anionom druge, a kation druge s anionom prve. Obično se takove reakcije zasnivaju na tomu da je jedna od četiri moguće soli u smjesi znatno manje topljiva u zajedničkom otapalu pa istaloži ili iskristalizira.
Opći oblik jednadžbe dvostruke izmjene, za soli AkBl i CmDn, glasi:

a AkBl + (a∙k∙l)/(m∙n) CmDn → (a∙k)/m AmDl + (a∙l)/n CkBn

pri čemu je a najmanji zajednički višekratnik od m i n.

Jednadžba bilo koje dvostruke izmjene može se dobiti tako da se formule solî koje reagiraju uvrste u opću jednadžbu. Međutim, to, kao i izvođenje gornje jednadžbe, preporučam samo kao zabavu. Ova vrst jednadžbi, naime, spada u najjednostavnije s kojima ćeš imati posla. Nekoliko pokušaja pogađanja stehiometrijskih koeficijenata u pravilu će dovesti do izjednačene jednadžbe, a često se izjednačena jednadžba dobije već time da se napišu reaktanti, produkti i strelica između njih.
Ipak, možda će ti biti od koristi da pogledaš ovaj odgovor.

Što se agregacijskih stanja tiče, njih moraš znati otprije ili ti ih netko mora reći. Tipično će reaktanti biti u otopini, a barem jedan od produkata krut, ali ima sasvim dovoljno iznimki da treba stvarno ići od reakcije do reakcije.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija