Na kojem se principu širi:

- jednokomponentna poliuretanska pjena (reagira vlagom iz zraka);
-dvookomponentna poliuretanska pjena;

Koja se reakcija pritom odvija, i kako katalizator i ubrzivač djeluje na nj. (skraćuju vrijeme želiranja) ?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


Kod poliuretanskih pjena koje nastaju uz vodu kao reaktant jedan od produkata polimerizacije je ugljikov dioksid. Gdje u reakciji ne sudjeluje voda, napuhavanje se može postići lakohlapljivim tekućinama poput 1,1,1,3,3-pentafluoropropana, 1,1,1,2-tetrafluoroetana ili n-pentana, koje će zahvaljujući toplini oslobođenoj polimerizacijom ispariti i tako formirati pjenu.

Kemijske reakcije koje se zbivaju prilikom formiranja poliuretanskih pjena detaljno su opisane na Wikipediji, baš kao i značaj katalizatorâ i drugih primjesa. Ne vidim smisla u prepisivanju svega toga pa ću ukratko reći da su poliuretani polimeri čije su podjedinice povezane karbamatnim odnosno uretanskim skupinama (-NHCOO-). Nastaju kondenzacijom izocijanatâ s polialkoholima, dok kod pjena u kojima se oslobađa ugljikov dioksid nastaju i poliureje. Kao katalizatori za te reakcije tipično se koriste tercijarni amini.

Katalizatori su općenito tvari koje ubrzavaju kemijske reakcije, tipično tako da u njihovom prisustvu reakcija ide mehanizmom s bitno manjom najvišom energijom aktivacije odnosno s bitno bržim korakom koji određuje brzinu reakcije.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija