Poštovani, Kada u stakleni vrč ulijevam vrući čaj, stavim prije toga jednu metalnu žlicu i vrč mi ne pukne.Uvijek se pitam radi čega i do danas nisam dobila odgovor.Bilo bi mi drago ako mi možete odgovoriti.

Ime i prezime: Irena Presečki irena.preseck@gmail.com

 


Razlog pucanju staklenih ili keramičkih posuda, kad se u njih ulije kakva vrela tekućina, termičko je istezanje. Naime, dio posude u koju se ulije nešto vruće u kratkom se roku zagrije znatno više nego ostatak posude te se onda i rastegne, zbog čega dolazi do naprezanja, budući da susjedni dijelovi prvih nekoliko trenutaka ostaju kakvi su i bili. Ako to naprezanje prijeđe neku granicu, posuda će puknuti.
I što će sada tu žlica? Ona može napraviti dvije stvari. Jedna je da na sebe preuzme dio topline vrele tekućine, a druga da odvodi toplinu van, u zrak. Oboje ide dosta brzo jer su metali dobri vodiči topline. Ipak, kako do pucanja obično dolazi gotovo odmah po ulijevanju, to je snižavanje temperature vode očito bitnije od bržeg hlađenja svega skupa.
Uzmemo li za primjer dvodecilitarsku šalicu za čaj i običnu čajnu žličicu, možemo izračunati koliki je taj učinak. Za 2 dL kipuće vode (200 g, 100 °C) i tipičnu čajnu žličicu pri sobnoj temperaturi (25 g, 20 °C), te uzevši u obzir toplinski kapacitet vode (4,18 J/g K) i željeza (0,444 J/g K), dobivamo da će se temperatura vode sniziti za oko jedan Celsiusov stupanj. Učinak je, dakle, zanemariv i sad se mogu slobodno zapitati koliko bi češće vrčevi pucali bez tih žlica. Međutim, kako točenje vode traje nekoliko sekundi, a sličnim se tempom zagrijava i šalica, u početku je sniženje temperature vode znatnije, tako da se može očekivati i da će se naglo grijanje šalice ponešto ublažiti lijevanjem vruće vode preko metalne žlice. To će možda spasiti neke posude od pucanja, premda vjerojatno ne sve.

Pitanje me inače podsjetilo na još jedno pitanje o žlicama, doduše s negativnijim odgovorom. Za žličice u bocama kisele vode svojedobno sam i sâm mislio da nečemu služe (o čemu malo ovdje i ovdje). Međutim, prilično je sigurno da će od njih više koristi biti u šalicama ili vrčevima.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija