Dobar dan! Trebam pomoć pri rješavanju zadatka iz područja kiseline/baze/soli, uskoro pišem test a nigdje ne mogu pronaći način na koji se ovaj tip zadatka rješava! Zadatak glasi: Koliki je pH otopine nastale miješanjem 40mL NaOH (c = 0,12 mol/L) i 10mL otopine HCl (c = 0,45 mol/L)? Zahvaljujem unaprijed i nadam se brzom odgovoru! :)

Ime i prezime: Borna V. mojfejkakauntic@gmail.com

 


Prvo trebaš pomnožiti volumen svake otopine s njezinom koncentracijom, da dobiješ množine natrijevog hidroksida i klorovodika. Kako spomenuto dvoje reagiraju u omjeru 1:1, preostalu količinu reaktanta u suvišku (u ovom slučaju, onaj kojega ima više), dobit ćeš tako da od polazne njegove množine oduzmeš množinu drugoga. Nakon toga, tu množinu trebaš podijeliti s ukupnim volumenom obiju otopina, da dobiješ konačnu koncentraciju reaktanta koji je bio u suvišku. Iz nje ćeš ili direktno izračunati pH, ili prvo pOH pa iz njega pH. Za slučaj da ne budeš siguran u svoje rješenje, meni je ispalo pH = 11,78.

Tri riješena primjera sličnih zadataka možeš vidjeti ovdje, ovdje i ovdje. Vjerojatno ih u arhivi ima još, samo što nisam siguran kako ih naći.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija