Pozdrav slučajno sam naletija na ovu stranicu školu sam vec odavna završija, nego zanima me kako se otapa kalcijev karbonat i sulfat ja i nas par kolega pokušavamo skuvati pivu eto i nas je zarazilo ludilo craft beer samo neznamo kako vodu prilagoditi nismo baš ljubiteji kemije, i dali je destilirana voda štetna za piče, ako dodademo minerale valjda nije. ima li u kupovnoj u ducanima kakve dodatne kemikalije. :) Hvala lp

Ime i prezime: hrvoje jakovcev01@gmail

 


U čistoj vodi kalcijev karbonat praktički se ne otapa (0,013 g/L pri 20 °C), dok je sulfat vrlo slabo topljiv (2,1 g/L pri 20 °C). U slučaju kalcijevog karbonata topljivost se može osjetno podići ako je u vodi otopljeno puno ugljikovog dioksida, dok s kiselim vodenim otopinama reagira, uz oslobađanje ugljikovog dioksida.

Destilirana voda ni po čemu nije opasna (zanemarimo li iste one opasnosti koje prijete od "obične" vode), tek je podosta odbojnog okusa jer joj nedostaju minerali koji izvorskoj vodi daju "nedostatak okusa". Dodaju li se u destiliranu vodu iste količine solî koje su prisutne i u prirodnim vodama, nastala se otopina ne bi trebala razlikovati od prirodne vode.
Nisam siguran zašto na bocama destilirane vode u dućanima piše da nije za konzumaciju. Mogući je razlog to što konzumabilna destilirana voda mora proći rigoroznije testove, ili se proizvodi u uvjetima koji jamče zdravstvenu ispravnost, dok se kod destiliranja vode za tehničku uporabu sve to preskače.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija