|
|
pozdrav,
zanima me kolika je maksimalna koncentracija otopljenog šećera u vodi na 25 stupnjeva i 600 ml vode?
|
Ime i prezime:
Danijel Andrić
itramo00@fesb.hr
|
|
|
Prema tablici koju sam pronašao ovdje, pri 25 °C u 100 mL vode moguće je otopiti 211,4 g saharoze (saharoza je običan stolni šećer). To znači da je u 600 mL vode pri 25 °C moguće otopiti šest puta više, odnosno 1268,4 g šećera. Gustoća tako pripravljne otopine, prema istoj tablici, iznosi 1.33768 g/mL, a njezin će volumen biti:
V(otop.) = (1268,4 g + 600 g) / 1.33768 g/mL = 1396,7 mL.
Masena koncentracija saharoze u takvoj zasićenoj otopini bit će 1268,4 g / 1396,7 mL = 0,9081 g/mL.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|