pozdrav, zanima me kolika je maksimalna koncentracija otopljenog šećera u vodi na 25 stupnjeva i 600 ml vode?

Ime i prezime: Danijel Andrić itramo00@fesb.hr

 


Prema tablici koju sam pronašao ovdje, pri 25 °C u 100 mL vode moguće je otopiti 211,4 g saharoze (saharoza je običan stolni šećer). To znači da je u 600 mL vode pri 25 °C moguće otopiti šest puta više, odnosno 1268,4 g šećera. Gustoća tako pripravljne otopine, prema istoj tablici, iznosi 1.33768 g/mL, a njezin će volumen biti:

V(otop.) = (1268,4 g + 600 g) / 1.33768 g/mL = 1396,7 mL.

Masena koncentracija saharoze u takvoj zasićenoj otopini bit će 1268,4 g / 1396,7 mL = 0,9081 g/mL.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija