Trebao bih pomoć oko crtanja nezasićenih masnih kiselina. Naime, često nailazim po knjigama i raznovrsnoj literaturi da se nekad dvostruka veza crta iznad lanca, a neka ispod lanca pa me zanima je li to svojevoljno ili to ima neko značenje? Na primjer alfa-linolenska kiselina se jednom nacrta tako da je dvostruka veza iznad, a drugi put da je ispod, ali svaki put piše da je to alfa-linolenska kiselina koja je omega-3. Koje je točno? Puno Vam hvala... https://www.researchgate.net/profile/Rob_Vreeken/publication/261839182/figure/fig1/AS:214268034195457@1428096888398/Diet-derived-omega-6-linoleic-acid-LA-and-omega-3-alpha-linolenic-acid-ALA-are.png https://vignette.wikia.nocookie.net/resscientiae/images/2/22/Omega_fatty_acids_UK.jpg/revision/latest?cb=20140305174913

Ime i prezime: Marino Bobinac marino.bobinac@gmail.com

 


Kod crtanja kondenziranih strukturnih formula spojeva koji u svojoj strukturi sadržavaju jednu ili više dvostrukih veza ugljik-ugljik (ili ugljik-dušik) bitno je paziti na to jesu li ugljikovi atomi koji čine dvostruku vezu supstituirani na cis- ili na trans-način. Više o tome pročitaj u wikipedijskom članku ovdje.

Većina nezasićenih masnih kiselina izoliranih iz prirode, pa tako i spomenuta alfa-linolenska kiselina, ima cis-konfiguraciju na svim svojim dvostrukim vezama. U prirodi su puno manje zastupljene trans-nezasićene masne kiseline. Primjer trans-nezasićene masne kiseline izolirane iz prirodnih izvora je elaidinska kiselina.

Međutim, ovo što tebe zbunjuje s time nema veze. Tu se radi samo o različitim prikazima iste strukture, slično kao što primjerice strukturu molekule etanola možemo prikazati kao HO–CH2–CH3 ili kao CH3–CH2–OH, oba zapisa prikazuju istu strukturu.

Zaključimo: kod crtanja je bitno da se ispravno prikaže konfiguracija na dvostrukoj vezi (cis ili trans), a hoće li crtež biti okrenut tako da su dvostruke veze "gore" ili "dolje", posve je svejedno.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija