Imam pitanje u vezi reakcije dobivanja acetilsalicilne kiseline iz salicilne kiseline i anhidrida. koristili smo 1.318 g salicilne kiseline (0.01 mol) i 1.4 ml anhidrida octene kiseline (0.014 mol). Provodili smo sintezu uz pomoc mikrovalova(zato su male količine). Iskoristenje je bilo oko 14%, drugi put smo koristili 1.5 ml anhidrida (0.015 mol) acetanhdrida i dobili iskorištenje oko 46%. Zanima me zasto povecavati anhidrid kad je on vec u suvisku, je li bolje povecavati reaktant u suvisku ili limitirajući (salicilna kielina, jer nje ima manje), te bi li dobili bolje iskoristenje da smo umjesto anhidrida povecavali količinu salicilne kiseline? Sto bi bilo da smo omjer reaktanata umjesto 1:1.5 stavili salicilna:anhidrid da je 1:2 mol ili 1:3 (veća razlika u količini)? koji bi jos bio povoljan omjer reaktanata za dobiti dobro iskoristenje?

Ime i prezime: Dora doramatosic93@gmail.com

 


Bez točnog opisa postupka teško je spekulirati o tomu što se i zašto dogodilo.

Svakako ipak vrijedi da se ovdje ne baviš povećavanjem količine jednog ili drugog reaktanta, nego omjerom u kojem oni reagiraju. Ta je perspektiva zdravija jer se onda eliminira problem koji nastaje kad omjer prelazi 1:1 pa se mijenjaju identiteti limitirajućeg i suvišnatog reaktanta.
Podaci koje si iznijela sugeriraju da će iskorištenje rasti sa suviškom acetanhidrida, odnosno s množinskim omjerom acetanhidrida i salicilne kiseline. Zbog toga bih očekivao i veća iskorištenja kad se doda više acetanhidrida. U prilog tomu govori i ova procedura, u kojoj acetanhidrida ima triput više od salicilne kiseline.
Ako ćeš pak povećavati ukupnu količinu reaktanata (dakle, omjer ostaje isti), onda će iskorištenje biti isto, ali će rasti prinos reakcije. To se obično naziva izvođenjem reakcije na većoj skali.

Jedini generalni razlog tim opažanjima, koji mi pada na pamet, je da reakcijska posuda nije dobro začepljena pa acetanhidrid hlapi, zbog čega ga usfali za reakciju. Zamislivo je i da dio ishlapi još kod postavljanja reakcije, a ne bih olako isključio ni tragove vode

Kad i ako javiš kako je točno zamišljen pokus, pokušat ćemo se još pozabaviti pitanjem.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija