Npr, Koliko se dobija grama hlorbenzena,u reakciji 150 g uzorka benzena "cistoce" 5% ( koje ne daju hlorbenzen)? I sta znaci ovo kad se kaze" koje ne daju hlorbenzen"? Sta bi znacilo ako je dato "koje daju hlorbenzen"?Nadam se da je jasnije

Ime i prezime: Milorad Radonjic miloradradonjic00@gmail.com

 


Reakcijom benzena s klorom nastaje klorbenzen i klorovodik.

Kada se u prethodnom zadatku kaže "benzen koji sadržava 5 % nečistoća", to znači da se radi o uzorku koji je po svome sastavu smjesa 95 % benzena i 5 % bilo kakvih drugih primjesa ili nečistoća (npr. toluena, ksilena, naftalena, tiofena itd.). E sad, teoretski, neke od primjesa u benzenu možda bi mogle u reakciji s klorom također kao produkt dati klorbenzen. U tom bi slučaju račun bio kompliciraniji. Međutim, u zadatku to nije bio slučaj. Izričito je rečeno da te nečistoće ne daju klorbenzen. Na taj je način rečeno da se te nečistoće mogu zanemariti, i da se u račun ide samo s onih 95 % benzena.

Kada bi pisalo "150 g uzorka benzena čistoće 5 %", to bi značilo da u tom uzorku ima samo 0,05 · 150 g = 7,5 g benzena, a sve ostalo su nečistoće ili primjese. Teško da bi itko takvu smjesu nazvao benzenom, ali neovisno o tome, zadatak bi ipak bio rješiv.

Izjava "150 g uzorka benzena čistoće 5 % koje daju klorbenzen" je gramatički i logički besmislena, pa je ne mogu komentirati.

Evo još jednog primjera koji možda može pomoći. Recimo da imamo zadatak koji glasi ovako:

"Koliko se može dobiti grama natrijevog sulfata reakcijom 150 g uzorka sumporne kiseline onečišćene s 5 % natrijevog hidrogensulfata?"

U tom zadatku imamo uzorak koji se sastoji od 95 % sumporne kiseline, koja u reakciji s natrijevom lužinom daje natrijev sulfat, i 5 % nečistoće ili primjese natrijevog hidrogensulfata koja također u reakciji s natrijevom lužinom daje natrijev sulfat, pa treba najprije izračunati koliko u uzorku ima sumporne kiseline i koliko ima natrijevog hidrogensulfata (tj. izračunati mase, a zatim i množine), zatim treba izračunati koliko će natrijevog sulfata nastati iz sumporne kiseline i koliko će natrijevog sulfata nastati iz natrijevog hidrogensulfata, i zatim te dvije mase natrijevog sulfata treba zbrojiti.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija