Poštovani, prije par dana poslala sam upit za zadatak iz kemijske ravnoteže na koji ste mi odgovrili http://eskola.chem.pmf.hr/odgovori/odgovor.php3?sif=18529 ali i dalje me buni taj dio i ne razumijem zašto u ovom slučaju pišem jod u jednadžbi, a on u zadatku uopće nije spomenut i zašto baš pretpostavljam da se potroši 2x jodovodika, a nastane x vodika i joda (koji uopće nije spomenut). Općenito mi je razumijevanje kemijske ravnoteže vrlo teško, imate li možda neki savjet s kojom knjigom bih to najjednostavnije mogla shvatiti i postoji li neka zbirka zadataka koja bi mi mogla pomoći. Unaprijed hvala!

Ime i prezime: Ana ana451508@gmail.com

 


Na pitanje kako znati da je u jednadžbi nastajanja jodovodika jedan od reaktanata jod, mogu samo odgovoriti protupitanjem: Odakle zamišljaš da bi se pojavio jod u molekuli jodovodika ako ne iz joda? Pokušaš li uravnotežiti ("izjednačiti") jednadžbu:

H2(g) ⇌ HI(g)

brzo ćeš ustanoviti da je to nemoguće i da ti na lijevoj strani nešto nedostaje, zar ne? E pa to što nedostaje je jod.

Nadalje, na pitanje kako znamo da se za nastajanje jedne molekule vodika i jedne molekule joda potroše baš dvije molekule jodovodika (a ne, recimo, jedna ili pet) također ću odgovoriti protupitanjem: Što misliš, čemu služe stehiometrijski koeficijenti u jednadžbi kemijske reakcije:

H2(g) + I2(g)⇌ 2 HI(g)

Stehiometrijski koeficijenti su brojevi koje pišemo ispred simbola sudionika kemijske reakcije (reaktanata i produkata) a označuju nam koliko molekula sudjeluje u jediničnoj reakciji. U slučajevima kada je stehiometrijski koeficijent jednak jedinici, tu jedinicu ne pišemo. Da je kojim slučajem pišemo, jednadžba bi izgledala ovako:

1 H2(g) + 1 I2(g)⇌ 2 HI(g)

Dodatne zadatke iz kemijske ravnoteže s detaljno objašnjenim postupkom rješavanja možeš pronaći na e-školi kemije, primjerice ovdje, ovdje i ovdje (ima ih još, samo treba tražiti).

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija