Molim vas da mi pomognete riješiti zadatak: Pacijentu dajemo 50 g glukoze, nakon 1 h prima 18% danog. Koliko je vremena potrebno da se koncentracija šećera vrati u normalu koja iznosti 6,7 mmol/L. Vkrvi=5 L, KT=1.44*10^-4 Rješenje: 1 h i 46 min, ali zanima me postupak, hvala!

Ime i prezime: Katarina Matic itskarlic@gmail.com

 


Što se mene tiče, zadatak je nerješiv. Ništa nije rečeno o tomu po kakvom se pravilu smanjuje koncentracija glukoze u krvi, a ne piše niti što je KT. Pretpostavljam da se radi o nekakvoj konstanti, ali bez jedinice teško je reći konstanta čega bi to bila.

Ipak, neke stvari mogu razmjerno sigurno nagoditi. Za početak, ako pričamo o povratku u normalu u nekom konačnom vremenu, nužno je da imamo reakciju nultog reda. Sve drugo asimptotski će se približavati konačnoj vrijednosti, što traži ili beskonačno mnogo vremena, ili da se zadovoljimo nekom konačnom vrijednošću koja će biti proizvoljno blizu, ali ipak ne jednaka polaznoj. Kako ta nije zadana, to nam preostaje nulti red reakcije, odnosno linearno smanjivanje koncentracije glukoze.

A ako imamo reakciju nultog reda, onda bez puno krzmanja možemo reći da nas zapravo zanima kad će nestati sav dodani šećer, i to ako je sav dodan u jednom mahu. Formula koja nam za to treba glasi:

c(glukoza) = c0(glukoza) ‒ k·t

Ono što tražimo je kad će polazna koncentracija glukoze pasti na nulu, tako da zapravo imamo jednadžbu:

c0(glukoza) ‒ k·t = 0

Početnu koncentraciju glukoze ćemo, naravno, izračunati tako da ukupnu masu glukoze podijelimo s molarnom masom glukoze i volumenom krvi:

c0(glukoza) = (m0(glukoza) + 0,18·m0(glukoza))/(M(glukoza)·V(krv))

Pokušao sam pomoću te formule i rješenja dobiti vrijednost konstante KT, ali bez uspjeha. Iz toga bih zaključio da ili nešto radim sustavno krivo, ili nešto ne valja sa zadatkom. Podmogućnost druge mogućnosti je da je zadatak šablonski i da samo trebaš uvrstiti zadane brojke u neku formulu koja ti je dana na nekom predavanju. Sretno s potragom!

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija