Poštovanje, trebala bih pomoć oko ovog zadatka. Izračunajte stvarnu formulu aluminijevog bromida u benzenskoj otopini. PODACI: Otopljeno je 3g aluminijevog bromida u 100g benzena i dobivena se otopina ledi na 0,25°C nižoj temperaturi u odnosu na temperaturu ledišta čistog benzena. Otopina dobivena otapanjem 1mol aluminijevog bromida u 1kg benzena ledi se na 5,14°C nižoj temperaturi u odnosu na temperaturu ledišta čistog benzena. Molarna masa aluminijevog bromida iznosi 267g/mol. Unaprijed zahvaljujem!

Ime i prezime: Ana

 


Dojma sam da pomoć ne trebaš ti, nego zadatak. Preskočimo li trivijalnu pogrešku, da je u drugoj otopini opet aluminijev bromid, a ne neka molekulska tvar, rješavanje bi trebalo biti trivijalno. Formula koja ti treba glasi:

ΔT(led.) = i·b·Kk

pri čemu je i, odnosno Van 't Hoffov faktor, omjer broja prisutnih čestica i formulskih jedinki otopljene tvari.

U drugoj otopini taj će koeficijent biti jednak jedan, ili se barem nadam da je zadana neka tvar koja otopljena u benzenu niti ne disocira, niti ne asocira.

Iz množine otopljene tvari i mase benzena vidi se da molalnost iznosi (pogolemih, za ovakove zadatke) 1 mol/kg, a iz formule onda i napamet možeš naći kolika je krioskopska konstanta benzena.

S njom možeš na aluminijev bromid. Ovaj put trebaš iz promjene ledišta i molalnosti otopine odrediti Van 't Hoffov faktor, koji će ti onda reći što se događa s molekulama.

Prema mojem računu, rezultat je i = 0,43.

To znači da se molekule aluminijevog bromida asociraju u agregate koji prosječno sadrže 2,31 molekulu (npr. jer ih je dio u dimerima, a dio u trimerima). Iako bi se za to mogla napisati formula (AlBr3)2,31, ja to radije ne bih činio jer se tu ne radi o nekakvom nestehiometrijskom spoju, nego o smjesi.
Ne mogu isključiti mogućnost da sam triput zaredom napravio istu grešku, ali kako istu ne mogu locirati, to bih sumnje ipak bacio na zadatak. Ako ni zbog čega drugoga, onda zato što je jedna greška u njemu već očigledna, tako da ne bi čudilo da je i neka brojka krivo zapisana ili prepisana.
Naravno, nije nemoguće ni da su autori zadatak zamislili upravo ovako kako je ispalo. Svašta se znade dogoditi u obrazovnom sustavu.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija