Dobar dan, zovem se Mateo i trebam pomoć. Možete li molim Vas poredati atome po porastu polumjera : S+ . Na 2- , Mg - i Cl + Hvala

Ime i prezime: Mateo severmateozg@gmail.com

 


Krajnje neobičan izbor ionâ! Kako se radi o česticama iz iste periode, posao je u najmanju ruku izvediv. Ono što vrijedi za neutralne atome iste periode je da će im radijusi s porastom atomskog broja uglavnom opadati. Gledamo li pak kako su nabijeni ovi egzotični ioni, možemo primijetiti da natrij ima dva elektrona viška, što znači da će biti osjetno veći od neutralnog atoma natrija. Magnezij pak ima jedan elektron više, tako da će isto biti veći od neutralnog atoma magnezija, premda ne toliko kao natrijev dianion. Sumporov i klorov anion imaju pak po jedan elektron manjka, što znači da će oba biti manja od neutralnih atoma, pri čemu možemo očekivati da će klorov kation biti manji, budući da je i polazni atom bio manji.
Sve zajedno vodi zaključku da će najveći biti natrijev dianion, za njim magnezijev monoanion, za njim sumporov monokation i na kraju klorov monokation.

Inače, o ovoj temi počesto pišemo pa najtoplije preporučam upisati u tražilicu "radijus" ili "polumjer" i onda među rezultatima pogledati sve što se odnosi na poredavanje atomskih čestica po veličini.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija