Poštovani imam pitanje za referat a on glesi ovako: navedite neke pojave reakcije neutralizacije u svakodnevnom životu. Treba mi za dva dana pa ako bi mogla sto prije dobiti odgovor. Hvala unaprijed

Ime i prezime: alisa agic

 


Iako rokove obično kršimo namjerice, e kako bismo izbjegli pomagati u kampanjstvu (kao praktični kampanjac i predobro znam koliko je to nezdrava navada), ovaj ću put skrušeno priznati da zadnjih nekoliko tjedana jedva da stignemo pogledati pitanja, a nekmoli odgovoriti na njih. Nadam se ipak da će barem neki od odgovorâ barem nekomu biti od pomoći.

U ovom slučaju htio bih se samo glasno zapitati jesu li neutralizacije stvarno baš toliko svakodnevne, koliko sugerira osoba koja ti je to pitanje zadala. Naime, jedina koja se u ljudskom svijetu stvarno zbiva gotovo bez prestanka je neutralizacija klorovodične kiseline iz želuca karbonatnim puferom, odnosno natrijevim hidrogenkarbonatom u dvanaesniku. Donekle svakodnevna mogla bi onda biti i neutralizacija želučane kiseline antacidima (npr. aluminijevim hidroksidom, natrijevim hidrogenkarbonatom ili magnezijevim hidroksidom), budući da svakodnevno negdje netko pati od žgaravice. Uzmemo li u obzir i da se i kruh i kolači također peku svakodnevno, onda će i neutralizacija natrijevog hidrogenkarbonata organskim kiselinama u tijestu i budućem biskvitu također ići u neutralizacije iz svakodnevnog života. Oni koji često piju šumeće tablete možda će pak znati da su one šumeće zbog oslobađanja ugljikovog dioksida, i to reakcijom sode bikarbone s npr. limunskom kiselinom.
Doduše, tu valja primijetiti da su jedino reakcije klorovodične kiseline s aluminijevim i magnezijevim hidroksidom baš one klasične neutralizacije, dok je sve ovo sa sodom bikarbonom u biti istiskivanje slabije kiseline jačom.
Ne mogu isključiti mogućnost da sam neku bitnu neutralizaciju iz svakodnevice preskočio, što mogu pokušati opravdati slabim stanjem vlastitog mozga. Otvoren sam za dopune, dok god to neće biti svakodnevica iz života kemičarâ.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija