Zašto se neki atomi (simboli) pišu ispred drugih? Npr. zašto se formula vode piše H2O a ne OH2?

Ime i prezime: Zainteresirani ivan.fergus08@gmail.com

 


Primarna svrha toga da postoji određeni način da se nešto napiše pojednostavljivanje je komunikacije. Ako će svatko pisati formule na svoj način, ljudi će trošiti vrijeme na dešifriranje tuđih zapisa, umjesto da se bave onime o čemu se piše. Ujednačenost kemijskih formula, ali isto tako i jezika općenito, komunikaciju iz svakodnevne muke pretvara u nezamjetnu rutinu. Koliko je to bitno, možeš se podsjetiti svaki put kad ti netko napiše nešto toliko nečitko ili nepismeno da nisi siguran što je želio reći. Raznolike bi formule, u tom svjetlu, nepotrebno zbunjivale kemičare pa su se s vremenom ustanovile određene prakse pisanja tih formula. Razlozi za njih više su povijesni, negoli racionalni.
Ipak, u pisanju kemijskih formula postoji podosta slobode, osobito kad su u pitanju molekulske formule. Konvencije su pak raznolike i ne pridržavaju ih se svi s istim žarom. Primjerice, kod formula solî tipično će prvo ići simbol ili formula kationa, a za njim simbol ili formula aniona. Kod anorganskih kiselina redovito će na prvom mjestu biti simbol vodika, dok će kod organskih kiselina kiseli vodikov atom obično biti na kraju formule. Imamo li pak anion ili kation sazdan od jednog centralnog atoma i više onih koji su na nj vezani, obično će taj biti napisan prvi, a ostali će ići za njim. No, za sve će se naći i iznimki, često jer je nekomu nešto tako bilo praktičnije.
Pored tih nepisanih konvencija postoji i tzv. Hillov sustav, smišljen i korišten najviše u indeksiranju kemijskih spojeva, u kojemu će na prvo mjesto uvijek ići ugljik (ako ga ima), za njim vodik (ako ga ima), dok će ostali elementi ići abecednim redom.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija