Ukoliko je električna vodljivost grafita bazirana na delokaliziranim elektronima π-veza,
na čemu je bazirana električna vodljivost crnog fosfora?

I je li grafit crn i neproziran zbog π-veza (nasuprot dijamantu o čemu je bilo rasprave ovdje: http://eskola.chem.pmf.hr/odgovori/odgovor.php3?sif=17852
)?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


Da spriječim moguće pogrešne interpretacije tvog pitanja, napomenut ću da je grafit (ne pretjerano dobar) električki vodič, a crni fosfor poluvodič. Dok se vodljivost grafita temelji na delokalizaciji π-elektronâ, odnosno na preklapanju polupopunjenih π-orbitala, kod crnog fosfora će se preklapati nevezne i virtualne p-orbitale, tako da se može ponašati i kao p- i kao n-poluvodič (u ovo zapravo nisam siguran, ali sva literatura koju sam pogledao dosta vješto preskače porijeklo elektronâ koji se giblju dok kroz crni fosfor teče struja). Uglavnom, na djelu je formiranje kovalentnih i vodljivih vrpci, pri čemu između njih postoji razmak, tako da elektroni ne mogu spontano preskakati iz jedne u drugu.

Crnoća grafita posljedica je toga što apsorbira sve valne duljine, što je pak posljedica toga što su mu π-orbitale hrpimice preklopljene pa ima prostora da se apsorbira bilo koja valna duljina. Isto imaš i u metalima.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija