Pitanje 1:Ima li poveznice između kiselih kisa i gorenje ugljikovodika(objasnite rijecima i formulom) Pitanje 2:objasniti alkoholno vrenje(rijecima i formulom) Pitanje 3:ime,molekulska formula i karakterizacija benzena

Ime i prezime: tina jakus tinajakus234@gmail.com

 


Informacije koje ti trebaju o kiselim kišama naći ćeš ovdje. Kao što vidiš, ugljična kiselina koja zajedno s vodom nastaje gorenjem ugljikovodikâ, nije u sastavu kiselih kiša tako tu ne bi trebalo biti veze. Međutim, u fosilnim se gorivima uz ugljikovodike obično nađe i dušikovih i sumporovih spojeva, tako da kisele kiše ipak spadaju među direktne posljedice upotrebe fosilnih goriva.
Formula bitnih reakcija ima podosta i ne vidim puno smisla u tomu da ih se piše. Ako ti nastavnik kojim slučajem traži neku formulu gorenja ugljikovodikâ, uputi ga svakako na ovaj odgovor.


O alkoholnom vrenju, odnosno vrenjima, pogledaj ovdje i u poveznicama koje se spominju u tom odgovoru.


Ime benzena je benzen, a molekulska formula mu je C6H6. 1,3,5-cikloheksatrien, ako se kojim slučajem očekuje to ime, nije ime benzena, nego hipotetskog nearomatskog vodika strukture identične benzenovoj. Ne mogu reći da mi je posve jasno na što se cilja s karakterizacijom. Ako su to kemijska svojstva, vrijedi spomenuti da benzen gori te da ne podliježe adiciji, nego supstituciji.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija