Koja od navedenih čestica ima najmanji polumjer? Mg2+ Mg S S2-

Ime i prezime: Paola Rosanda paola.rosanda8@gmail.com

 


U ovom slučaju igrom slučaja bit će to čestica s najmanjim brojem elektronâ (ako ne znaš brojati elektrone, pogledaj npr. ovdje).
Međutim, zadatak je u najmanju ruku loše postavljen. Ono što je sigurno tj. što direktno slijedi iz onoga što se uči na nastavi, jest da sumporov atom ima manji radijus od magnezijevog, da magnezijev kation ima manji radijus od neutralnog magnezijevog atoma te da sumporov anion ima veći radijus od neutralnog sumporovog atoma. Ostale odnose, a time i identitet najmanje čestice, treba nagađati (očito, neutralni magnezijev atom i sulfidni anion ne mogu biti najmanji jer su veći barem od jedne druge čestice, što ostavlja neutralni sumporov atom i magnezijev kation kao kandidate), što s ovim izborom čestica nije baš trivijalan posao (prema dostupnim izvorima, van der Waalsov radijus sumporovog atoma iznosi 180 pm (vrijednosti za različite radijuse i metode variraju od 88 do 180 pm), a ionski magnezijevog kationa 72 pm (brojke tu pak variraju od 57 do 103 nm)). Naime, radijus nečega što je po naravi oblačasto može se definirati na više različitih načina, tako da imamo ionski, kovalentni, van der Waalsov i metalni radijus, a k tomu imamo i mjerene i računate podatke. Što ćemo od toga uzeti, podosta je proizvoljno, a može itekako utjecati na to što će ispasti najvećim ili najmanjim.

Uglavnom, s ovakvim zadacima treba biti dosta oprezan, pri čemu se oprez u prvom redu odnosi na one koji ih postavljaju. Jednostavna pravila koja vrijede npr. unutar periode ili skupine, ili pak za čestice s istim brojem protonâ ili elektronâ ne smiju se niti rastezati niti kombinirati jer se tako vrlo brzo dolazi do zadataka koji jedino mogu učenicima ogaditi kemiju. To ogađivanje uključuje i potrebu za šalabahterima ili pak učenje napamet brojki koje nemaju baš nikakvu didaktičku vrijednost, a što, osobito na natjecanjima, proizlazi iz "teških zadataka s radijusima".

Ako će te zanimati, još ponešto o toj temi pisao sam ovdje i ovdje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija