Zašto su masti u čvrstom, a ulja u tekućem agregacijskom stanju? Od čega se sastoje masti i ulja kao kemijski spojevi? Koja je razlika između saharoze i laktoze? Unaprijed zahvaljujem. Lp.

Ime i prezime: Mate

 


Ulja sadrže više nezasićenih masnih kiselina negoli masti. Oblik molekula trigliceridâ sa zasićenim masnim kiselinama takav je da se one međusobno lakše slažu, zbog čega će takvi trigliceridi biti kruti pri višim temperaturama, negoli oni koji potječu od nezasićenih masnih kiselina. Razlike u obliku potječu pak od toga što se dugi alkanski lanci mogu posložiti ravno, dok dvostruke veze iskrivljavaju molekule alkenskih lanaca, otežavajući tako slaganje.
Općenito o građi mastî i uljâ možeš čitati ovdje.
Do formule laktoze doći ćeš pogledaš li ovdje, a do formule saharoze ako pogledaš npr. ovdje. Dalje treba usporediti te dvije formule. Usput, možda će te zanimati i ovo.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija