Gdje se može nabaviti mravlja kiselina i jeli ona jako opasna i otrovna? Hvala!

Ime i prezime: Marija R. jajanqi@gmail.com

 


Istraživačke institucije mravlju kiselinu nabavljaju od ovlaštenih distributera kemikalija (Sigma Aldrich, Kemika...) koji ju pak nabavljaju direktno od proizvođačâ tj. od kemijske industrije. U širokoj je prodaji, pretpostavljam, nema, budući da nema nekih kućanskih primjena. Međutim, kako se koristi u pčelarstvu, moguće je da će se naći u poljoprivrednim apotekama.
Što se opasnosti tiče, mravlja je kiselina među neugodnijim organskim spojevima s kojima se može raditi. Vrlo lako hlapi te ima vrlo jak i neugodan miris, a u kontaktu s kožom izaziva jake opekline jer brzo prodire kroz kožu.
Dakle, iako ju vjerojatno možeš dobaviti, makar i preko nekog pčelara, najtoplije preporučam da o tomu prvo dobro porazmisliš. Usput, male uzorke mravlje kiseline možeš dobiti i prirodnim putem te tako njezino djelovanje možeš spoznati na vlastitoj koži, bez osobitog rizika po zdravlje. Sve što trebaš je otići u prirodu te se opeći koprivom i isprovocirati kakvog mrava da te ugrize. U oba slučaja mravlja će kiselina biti glavna komponenta otrova.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija