Maloprije sam malo nepotpuno postavila pitanje u vezi sekvencijskog pravila. Naime, konkretno moje je pitanje vezano za CIP sustav oznacavanja polozaja liganada vezanih na C atom dvostruke veze. Jasno mi je da se prioritet odreduje po tome koji ligand ima nizi atomski broj, npr ako su mi jedini moguci ligandi CH3 i H sve mi je jasno, ali kako odredim prioritet ako su mi moguci ligandi CH3, CH3, H, CH2CH3 (primjer za Z-metilpent-2-en) —-> s obzirom da imam 3 tj. 2 razlicita liganda na kojima je atom vezan za C atom dvostruke veze ugljik, je li svejedno “koji od ta dva ugljika ima prednost”? Nadam se da cete razumjeti moje pitanje, tesko mi se izraziti bez crteza. Lp

Ime i prezime: Ana Anic anaanicc@gmail.com

 


Pretpostavljam da misliš na Z-3-metilpent-2-en jer za ostala dva moguća lokanta metilne skupine ili imaš dvije iste skupine na jednom atomu dvostruke veze, ili je na oba kraja dvostruke veze prisutan vodikov atom kao skupina sa sigurno nižim prioritetom.
U tom spoju, kao i kad općenito određuješ prioritete alkilnih skupina, krećeš od atomâ najbližih atomima dvostruke veze, a onda, ako su identični, gledaš one koji su s njima direktno povezani. Kod metilne skupine to će biti tri vodikova atoma, a kod etilne dva vodikova i jedan ugljikov atom. Prednost će imati najteži atom, odnosno skupina koja ga sadrži, dakle etilna.
Ako obje skupine sadrže iste vrste atomâ, onda ćeš gledati i koliko ima (naj)težih atoma. Primjerice, ako imaš etilnu i izopropilnu skupinu, jedna će na prvom ugljikovom atomu imati dva vodikova i jedan ugljikov atom, a druga jedan vodikov i dva ugljikova atoma. Prioritet će imati ona kod koje su na prvi ugljikov atom vezana dva ugljikova atoma, dakle izopropilna skupina.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija