Pošovani, zanima me da li se destilacijom ili uparavanjem može povećati koncentracija octene kiseline u octu s obzirom da je vreliše vode 100C, a vrelište octene kiseline 118C?

Ime i prezime: jelena tadic jelena.tadic73@gmail.com

 


Ukratko: Da, može se. Krenemo li zagrijavati ocat (koji je smjesa vode i octene kiseline), iz octa će početi isparavati pare sastavljene također od vode i octene kiseline, ali u kojima će udjel vode biti veći od udjela vode u tekućoj fazi. To znači da će se u tekućini koja zaostaje u posudi postupno povećavati udjel octene kiseline. Tim je postupkom moguće pripraviti vodenu otopinu octene kiseline u kojoj je udjel octene kiseline veći od udjela octene kiseline u octu iz kojega smo krenuli.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija