Poštovani, možete li mi objasniti razliku između van der Waalsovih sila i kovalentne veze tj. odgovoriti i objasniti odgovor na pitanje- kakvim su vezama povezane molekule u kristalu joda? Unaprijed hvala!

Ime i prezime: Petra Vidović petraavidovic12@gmail.com

 


Ovisno o tumačenju, van der Waalsove sile pokrivaju različite dijelove nekovalentnih interakcija, a ono što ih uvijek čini drugačijima od kovalentnih veza je upravo to što nisu kovalentne. Najjednostavniji parametar koji će to opisati je jakost veze: van der Waalsove sile općenito su znatno slabije od kovalentnih veza, iako i same obuhvaćaju poveći raspon energija. Precizniji parametar bila bi gustoća elektronskog oblaka, odnosno to kako se ona mijenja između dvaju atoma u bliskom kontaktu (ako je veza kovalentna, duž dvije dimenzije mora postojati lokalni maksimum), ali to nije baš nešto što ćeš vidjeti iz formule ili imena tvari. To te ostavlja s jednostavnijim kriterijem: unutar molekula veze su kovalentne, a između njih van der Waalsove. Ako su molekule nabijene, onda ćemo imati i ionske veze.
To bi trebalo biti dovoljno informacija da zaključiš kakve sile vladaju među molekulama joda, a ja ću još dodati da se konkretan tip interakcija zove disperzijskima.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija