Poštovani, trebam malu pomoć:kako nazivamo smjesu vode i šećera? unaprijed hvala!

Ime i prezime: sebastijan koščak sebastijan.koscak2@gmail.com

 


Naziv takvog sustava ovisi o omjeru količine vode i šećera, o temperaturi i o proceduri otapanja. Ako u vodu dodamo malo šećera, šećer će se otopiti u vodi i nastat će razrijeđena vodena otopina šećera. Ako u tako pripravljenu otopinu dodamo još šećera, nastat će koncentrirana vodena otopina šećera. Dodamo li tome još šećera, i nastavimo li ga dodavati dokle god se šećer otapa, doći ćemo do zasićene vodene otopine šećera. Dodamo li zasićenoj vodenoj otopini još šećera, taj se višak šećera neće otopiti, pa ćemo imati heterogeni ravnotežni sustav koji se sastoji od zasićene vodene otopine šećera i neotopljenog šećera na dnu posude. Ako takav sustav zagrijemo, šećer će se otopiti (jer je topljivost šećera u vodi veća pri višoj temperaturi), pa ćemo opet imati koncentriranu vodenu otopinu šećera. Ako takvu otopinu naglo ohladimo, ona će postati prezasićena vodena otopina šećera. Takva je otopina nestabilna i iz nje će ubrzo početi kristalizirati šećer. Nakon što sav suvišak šećera iskristalizira, opet ćemo imati heterogeni sustav sastavljen od zasićene vodene otopine šećera i neotopljenog šećera.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija