Postovani, imam pitanje vezano uz energiju aktivacije kod iona i molekula. Zasto ioni imaju vecu energiju aktivacije, a molekule manju? I mozete li mi malo pojasniti sto ke bitno za uspostabu kemijske ravnoteze i ravnoteznog stanja? Hvala, lp

Ime i prezime: Ivana Purić ivan.puric@gmail.com

 


Ne razumijem prvo pitanje. Energija aktivacije vezana je za kemijske promjene, a ne za kemijske vrste. Naboj reaktan(a)ta može, ali ne mora utjecati na energiju aktivacije. Npr. ako imamo bimolekulsku reakciju u kojoj mijenjamo samo naboje reaktanata, a sve ostalo ostavljamo istim, reaktanti istog naboja teže će se sudariti, negoli oni suprotnoga, tako da će energija aktivacije u prvom slučaju biti viša, a u drugom niža, negoli kad su reaktanti neutralni.

Da bi neki reakcijski sustav došao u ravnotežno stanje, odnosno da bi se uspostavila kemijska ravnoteža, potrebno je samo dovoljno vremena. Ako nam je potrebna količina vremena prevelika, možemo sustav zagrijati pa će reakcija ići brže. Ako ni to ne ide, ili ako grijanje vodi u neželjene reakcije, možemo pokušati naći i dodati neki katalizator, koji će efektivno sniziti energiju aktivacije i tako ubrzati reakciju.
Ako kojim slučajem pitaš kako ćemo znati je li neki sustav ravnotežni, odgovor je da to nije uvijek jednostavno znati. Pratimo li kako se mijenja sastav nekog reakcijskog sustava, u pravilu ćemo vidjeti da se koncentracije sudionikâ reakcije isprva mijenjaju brzo, a poslije sve sporije i tako dok reakcija ne postane tako spora da više ne možemo zamijetiti nikakve promjene. U mnogo će slučajeva to značiti da smo došli u ravnotežno stanje, ali tu i tamo se dogodi da je sustav upao u tzv. kinetičku zamku, odnosno da je nastao međuprodukt koji toliko sporo reagira da reakcija praktički više ne ide. Kako provjeriti je li neki sustav ravnotežni ili je samo u kinetičkoj zamci, ovisi o konkretnom slučaju. Ponekad ga se može jednostavno zagrijati, nekad treba napraviti sličan sustav, samo s drugačijim sastavom, a nekad treba napraviti gomilu pokusa koji će svi skupa možda otkriti s kakvim sustavom radimo.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija