|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Učimo iskazivanje sastava smjesa...Mene zanima kada računamo maseni udio kako da prepoznamo da li moram računati sastojak i smjesu ili samo sastojak.Hvala
|
Ime i prezime:
Megi
Dnevnikpaulinep.296@gmail. com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Maseni udjel sastojka u smjesi računa se tako da se masa sastojka sadržanog u nekoj smjesi podijeli s masom te smjese. Primjerice, ako trebaš izračunati maseni udjel šećera u 150 g smjese šećera i pijeska u kojoj se nalazi 21 g šećera, onda ćeš računati ovako:
w(šećera) = 21 g / 150 g = 0,14 = 14 %.
Drugi primjer: Treba izračunati maseni udjel kuhinjske soli u smjesi soli i brašna pripravljenoj miješanjem 24 g soli i 168 g brašna. To ćemo izračunati tako da masu soli (24 g) podijelimo s masom smjese (24 g + 168 g):
w(soli) = 24 g / 192 g = 0,125 = 12,5 %.
Znači, uvijek ćeš masu sastojka podijeliti s masom smjese. Ako je masa smjese već zadana u zadatku, kao što je to u prvom primjeru, onda jednostavno podijeliš masu sastojka s masom smjese. Ako masa smjese nije zadana, kao što je to u drugom primjeru, onda najprije izračunaš masu smjese iz podataka koji su zadani, a zatim masu sastojka podijeliš s masom smjese.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|