Pozdrav, Imam jednu nedoumicu, neznam tocno odakle krenuti. Naime, zadatak je ovakav. Kada stavimo 5g uzorka u Quecherse, te dodamo 10 mL acetonitrila u tube, te poznati standard PAH-ova od 5ug/kg. Koliko PAH-ova, tj koja koncentracija (ug/L) se nalazi u ekstraktu nakon Quechers-a. Zapravo je acetonitril taj koji skuplja PAH-ove koji su u uzorku. Hvala na pomoci, Lijepi pozdrav

Ime i prezime: Ivan Milic ivanmilic760@gmail.com

 


Iz podataka koje si dao nije moguće ništa sigurno zaključiti. Ako se stvarno radi o računskom zadatku, koji si k tomu točno i potpuno prepisao, zadatak ne valja jer fali informacija o tomu kako se koncentracija analita u uzorku utječe na koncentraciju izmjerenu u ekstraktu, a pogotovo fali informacija o tomu koliko uopće ima analita u uzorku. Ako se pak radi o eksperimentalnom zadatku (što mi, s obzirom na dane podatke, suvislije zvuči), onda te podatke moraš naći ili izmjeriti. Uz pretpostavku da je uređaj kalibriran ili da sav analit prelazi u acetonitril, udio poliaromatskih ugljikovodika u uzorku dobit ćeš tako da od izmjerene vrijednosti odbiješ 5 μg/kg, ili koji god koncentracijski ekvivalent da se iz toga izvodi.
Neovisno o tomu jesu li ti gornje rečenice bile od koristi, osoba koja ti (jedina) može, ali i mora pomoći ista je ona od koje dolazi zadatak. Dakle, skupi hrabrosti i javi se svom nastavniku ili asistentu iz kojeg već kolegija analitičke kemije.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija