Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje i malo pojasnite način rješavanja: Navedene čestice razvrstaj po porastu polumjera: K+, Cl-; S2-, Ca2+, Ar. Mene zanima kako da znam koji atom ili ion ima veći polumjer? Npr. ima li veći polumjer atom broma ili jodidni anion? Unaprijed hvala

Ime i prezime: Luka Raić luka.raic2002@gmail.com

 


Padaju mi na pamet tri pravila kojih se barem donekle isplati držati. Prvo je da ako imaš niz čestica koje imaju isti broj elektronâ, a različit broj protonâ (npr. K+, Cl, S2−, Ca2+, Ar), onda će im radijusi padati kako opada broj protonâ. Ako pak imaš niz čestica u kojima je broj protonâ isti, a razlikuje se broj elektronâ (npr. Cl, Cl, Cl+), onda će radijus posve sigurno rasti s brojem elektronâ. Treće pravilo je da ako imaš niz čestica istog naboja, koje pripadaju elementima koji pripadaju istoj skupini periodnog sustava (npr. F, Cl, Br, I), onda će radijus rasti s atomskim brojem.
Ta pravila nisu savršena, o čemu možeš čitati npr. ovdje, kao i u vjerojatno još odgovora na slična pitanja (naći se mogu putem tražilice, upisivanjem izrazâ poput "poredaj", "veličini", "radijus" ili "polumjer"), a ona koja nisam spomenuo dovoljno su nesavršena da ih uopće ne želim spominjati.
Najzdraviji pristup takovim zadacima je držati se toga da atomski radijus raste s brojem glavnih kvantnih razina, nešto manje raste s brojem elektronâ (osim kad idući ide na novu kvantnu razinu), a opada s brojem protonâ, s tim da utjecaj broja protonâ lagano preteže nad utjecajem broja elektronâ. Ako se iz toga može zaključiti kakav je poredak čestica iz zadatka, super, a ako ne, onda preostaju tablice s podacima i slabovidno pogađanje (slijepo ne, jer nekakva pravila već imaš).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija