Ove tvari razvrstaj na organske i anorganske:kalcijev karbonat,sapun,natrijev klorid,modra galica,šećer glukoza,škrobno brašno,kamen ili kvarc,petrolej,sumporna kiselina,svinjska mast,kaučuk. Može pomoć u razvrstavanju?

Ime i prezime: TONKA Inaivanko@gmail.com

 


Najmudrije je prvo podijeliti nabrojane tvari na čiste tvari i smjese. S čistim je tvarima puno lakše dalje baratati. Ovdje su to kalcijev karbonat, natrijev klorid, modra galica, glukoza, kvarc (jedna od kristalnih formi siliciojevog dioksida) i sumporna kiselina. Je li neki kemijski spoj organski ili anorganski, pisali smo već puno puta, tako da ću ovdje ukratko reći da se u organske spojeve svrstavaju svi spojevi ugljika, osim ugljikovog monoksida i dioksida, karbonatâ, hidrogenkarbonatâ, cijanidâ te možebit još ponekih. Nešto više o toj temi možeš pročitati kreneš li npr. odavde.

Ono što preostaje su sapun, šećer, škrobno brašno, kamen, petrolej, svinjska mast i kaučuk. Za te je tvari teško unaprijed reći jesu li i koliko čiste, tako da se osim procjenom njihovog sastava (koja može biti manje ili više komplicirana), na organske i anorganske mogu podijeliti i po svom porijeklu. Živa bića, naime, uglavnom proizvode organske tvari, dok će iz nežive prirode uglavnom dolaziti anorganske. To pravilo nije isključivo, budući da živa bića proizvode i posvema anorgansku vodu, dok se mnoge organske molekule uredno mogu naći kao produkt neživih procesa. Međutim, korisno je. Odvojiš li tvari koje imenom sugeriraju nešto živo, odvojila si još jednu grupu organskih tvari. Ono što ti preostaje sad su još sapun, kamen i petrolej. Sapun se pravi od mastî i uljâ te lužina, što bi trebalo jednoznačno odrediti kamo spada. Kamen može biti svakakav, ali organsko kamenje valjda jedino postoji u dućanima zdrave hrane. Petrolej je jedan od derivata nafte, a nafta spada u tzv. fosilna goriva, što će reći da je nastala od nekad živih bića. Za slučaj da ti nije poznato, kaučuk je biljni sok koji se dobiva zarezivanjem kore drveta zvanog kaučukovac, a inače je sirovina za pravljenje gume.
Nadam se da je sad sve razvrstano. Preporučam da prođeš kroz listu barem još jednom, a poslije možeš pogledati i sva ona pitanja do kojih vode poveznice u onomu koje sam preporučio pogledati. U njima će se naći još raznih tvari, kao i uputa kako ih razvrsta(va)ti.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija