Postovani, imam pitanje vezano uz pokus Zasto se ulje i voda ne mjesaju i zasto se uspiju pomjesati kada dodamo detergent. Stp detergent smanjuje? Mozete li mi to objasniti. Mi ucimo disperne sustave, emulziju i emulgatore

Ime i prezime: Ivana Purić ivan.puric@gmail.com

 


Nisam siguran da ovo pitanje vodi u dobrom smjeru. Rekao bih da njegov autor želi čuti nešto tipa da je ulje nepolarno, a voda polarna pa se ne miješaju te da deterent smanjuje površinsku napetost vode pa se onda ulje i voda pomiješaju.
Istina je da se polarne i nepolarne tvari u pravilu slabo miješaju, ali uvijek se može postaviti i pitanje zašto je tomu tako. O tomu smo puno pisali na E-školi pa bih, umjesto da sve to pišem ispočetka, preporučio da u tražilicu upišeš npr. "nepolarn" i pogledaš što se nudi. Ovaj i ovaj odgovor čine mi se skroz solidnim početkom za čitanje.
Slično, dosta ćeš materijala naći i ako u tražilicu upišeš "emulzij", "emulgator", "disperzn", "surfaktant" ili "deterdžent".
Da rezimiram sve napisano, ulje se ne otapa u vodi jer mu voda to priječi, budući da joj je povoljnije da joj molekule budu međusobno povezane mrežom jakih vodikovih veza, negoli da se među njih uguravaju molekule ulja i onda drže za vodu razmjerno slabim interakcijama dipolâ i induciranih dipola. To nikakav deterdžent ne može promijeniti, a ono što može je stabilizirati čestice ulja raspršene u vodi (koje se mogu dobiti i bez deterdženta, samo što ne potraju dugo jer se spoje u zasebni sloj ulja) tako što se svojim nepolarnim krajevima zabiju u ulje, a polarne ostave okrenute prema vodi. Na taj se način dobiju gvaljice (micele) koje su iznutra nepolarne, a izvana polarne, tako da se mogu mirno solvatirati i plutati u vodi, kao da su u njoj otopljene, premda su zapravo prevelike da bi se moglo govoriti o otopini. Umjesto o otopinama, kod surfaktanata i općenito miješanja nemješljivih tvari, zato se priča o disperzijskim sustavima.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija